En midlertidig indskrænkning betyder, at der er sundhedsfaglig behandling, du i en periode ikke må udføre. Det kan eksempelvis være, at du som læge ikke må varetage lægevagtfunktionen, at du som tandlæge skal afholde dig fra visse indgreb, eller at du som jordemoder ikke må lave private hjemmefødsler.
I nogle tilfælde vil din midlertidige indskrænkning indeholde, at du mister retten til selvstændigt virke (gælder for læger, tandlæger, kiropraktorer) og derfor kun må arbejde under supervision. Det vil sige, at du ikke selvstændigt må udøve din sundhedsfaglige virksomhed, men må udøve den, hvis du er under supervision af en sundhedsperson, som vi har godkendt.
Formålet med supervision er at sikre, at du udfører dit faglige arbejde på betryggende og patientsikker vis. Desuden er formålet, at vi gennem supervisionsforløbet får afklaret, om du igen vil kunne leve op til et acceptabelt fagligt niveau.
Vi indgår i disse tilfælde en skriftlig aftale med den superviserende sundhedsperson (supervisor), hvoraf det fremgår, hvordan supervisionsforløbet konkret skal forløbe, og hvilket ansvar og hvilke forpligtelser supervisor påtager sig. Supervisor bliver gjort bekendt med baggrunden for supervisionsforløbet og påtager sig ansvaret for, at du som sundhedspersonen bliver superviseret på en sådan måde, at du i din virksomhed ikke udgør en risiko for patientsikkerheden.
Supervisor er desuden forpligtet til at orientere os igennem evalueringsrapporter. Når rapporterne har vist, at dit sundhedsfaglige niveau er tilfredsstillende igennem en stabil periode, ophæver vi igen virksomhedsindskrænkningen. Vi har generelt god erfaring med, at supervision fører til, at den superviserede sundhedsperson kommer fagligt styrket ud af forløbet.
Hvis supervisionen mod forventning ikke medfører den nødvendige faglige fremgang, vil vi, inden den midlertidige virksomhedsindskrænkning er udløbet, anlægge en sag ved byretten med henblik på, at virksomhedsindskrænkningen bliver opretholdt.
Inden retssagen anlægges, indhenter vi en skriftlig erklæring fra Retslægerådet. Når erklæringen foreligger, bliver du opfordret til at udtale dig skriftligt eller afgive en mundtlig redegørelse ved et møde, hvori også Retslægerådet deltager. Vi tager altid først endelig stilling til, om det er nødvendigt at anlægge en retssag, efter du har haft mulighed for at kommentere på Retslægerådets udtalelse.
Hvis domstolene er enige i, at det er nødvendigt med en virksomhedsindskrænkning, ændrer det dog ikke ved, at det fortsat er muligt at få den fulde autorisation tilbage ved at gennemføre et supervisionsforløb eller på anden måde vise, at der er sket en sådan faglig forbedring, og at de forhold, der førte til virksomhedsindskrænkningen ikke længere er til stede. Det kan fx være ved at tage relevant efteruddannelse.