Tavshedspligt og oplysninger fra dødsattesten
Tavshedspligten ophæves ikke med patientens død. Derfor må en læge eller anden sundhedsperson ikke videregive fortrolige oplysninger, som må antages at være i strid med den afdødes ønsker. Oplysninger om en afdød patients sygdomsforløb, dødsårsag og dødsmåde må videregives til
- afdødes nærmeste pårørende
- afdødes egen læge
- og den læge, der havde afdøde i behandling
hvis
- oplysningerne ikke antages at være i strid med afdødes ønsker
- hensynet til afdøde eller andre private interesser ikke taler afgørende imod det.
Lægen må også gerne udlevere en kopi af dødsattestens første del (side 1) til de pårørende, så afdøde kan begraves og som dokumentation på dødsfaldet, men de må ikke udlevere en udskrift af dødsattesten side 2, med mindre der skal udstedes ligpas, og da kun til Styrelsen for Patientsikkerhed, der udsteder ligpas.
Læs mere om udstedelse af ligpas
Forsikringsselskaber
Forsikringsselskaber kan have brug for oplysninger fra dødsattesten. Forsikringsselskabet vil i fald skulle indhente en bekræftelse fra den forsikringsberettigede for at få udleveret oplysningerne. Forsikringsselskaberne skal, når de har indhentet samtykket, selv kontakte Sundhedsdatastyrelsen.
Oplysninger om sygdomsforløb, dødsårsag og dødsmåde efter almindeligt ligsyn
De nærmeste pårørende kan henvende sig til afdødes alment praktiserende læge eller den læge, der havde afdøde i behandling, hvis de ønsker at få oplysninger om afdødes sygdomsforløb, dødsårsag og dødsmåde og dette ikke strider mod afdødes ønsker.
Hvis en person er afgået ved døden på et sygehus, skal man kontakte afdelingen, hvor afdøde var indlagt. Det kan anbefales, at man også kontakter sygehusets patientvejleder for at få rådgivning.
Oplysninger efter retslægeligt ligsyn og obduktion
Det er politidirektøren, som skal afgøre, om der kan gives aktindsigt i en dødsattest, hvis der er foretaget et retslægeligt ligsyn eller der foreligger en retslægelig obduktionserklæring. Anmodninger om aktindsigt i en dødsattest udstedt efter retslægeligt ligsyn eller i retslægelige obduktionserklæringer skal derfor rettes til politiet.
Såfremt de pårørende ønsker en mundtlig uddybning af oplysningerne i en dødsattest udstedt efter et retslægeligt ligsyn skal der ligeledes rettes henvendelse til politiet. Politiet kan bede om styrelsens bistand til videreformidling af oplysninger til en familie fx fordi der kan være fagtermer mv., der skal forklares. Det vil typisk være den læge, der har foretaget det retslægelige ligsyn sammen med politiet, der i så fald bistår politiet.