Håndkøbsmedicin, naturlægemidler eller kosttilskud

Det er behandlingsstedets beslutning, om personalet må administrere ikke-lægeordineret håndkøbsmedicin, naturlægemidler eller kosttilskud for patienter. Hvis personalet administrerer ikke-lægeordineret håndkøbsmedicin, naturlægemidler eller kosttilskud for en patient, skal behandlingsstedet have en generel instruks for dette. Administrationen skal fremgå af den lokale journal.

Patienten eller de pårørende bør altid opfordres til at oplyse lægen om indtagelse af håndkøbsmedicin m.v. Hvis personalet får mistanke om mulige alvorlige interaktioner med patientens øvrige medicin, skal lægen - med patientens forudgående samtykke - inddrages. Hvis lægen fraråder brugen af et præparat, må personalet ikke administrere det for patienten.

Husk også at... 

  • dokumentere, hvor og hvornår medicinske plastre placeres på patienten, så brugte plastre ikke glemmes på patientens krop.
  • hvis medicin ikke er givet, skal det dokumenteres, om det er fordi patienten ikke har ønsket at tage medicinen, eller om man har glemt at give medicinen. Den dosis, som ikke er indtaget, skal destrueres.