Resultatet af projektet er, at der sker færre dispenseringsfejl, når farmakonomerne står for opgaven.
I kontrolgruppen bestående af sygeplejersker blev der observeret i alt 132 dispenseringsfejl imod 23 dispenseringsfejl i gruppen med farmakonomer.
Heraf var antallet af kliniske fejl 46 i kontrolgruppen sammenlignet med 20 i farmakonom-gruppen. Det kunne være et forkert lægemiddel, manglende dosis, forkert dosis eller forkert administrationsform.
Der blev observeret 86 procedurefejl i kontrolgruppen mod 3 i farmakonomgruppen. En procedurefejl blev registreret, hvis der manglede dokumentation for substitution, manglede dokumentation for en dispensering, eller hvis der blev dispenseret en anden styrke end ordineret uden dokumentation.
Forklaringen på, hvorfor der findes denne forskel mellem de to faggrupper, kan skyldes flere ting:
- Farmakonomer laver stort set ikke procedurefejl. Dokumentationen for dispenseringen er derfor korrekt.
- I dispenseringssituationen har farmakonomer kun fokus på at dispensere medicin og bliver ikke i samme grad forstyrret af klokker og lignende, som sygeplejerskerne oplever.
- Når farmakonomer dispenserer, springes der et led over. Det er den samme person, der dispenserer, som også skaffer medicinen, og dermed oplever patienterne ikke tidsmæssige huller i deres medicinske behandling.
Hver gang farmakonomen undrer sig, kontakter farmakonomen en sygeplejerske eller læge afhængig af problemstillingen. Det medfører, at tingene bliver løst/registreret, og fejlrisikoen er mindsket.