Gennem de seneste år er medicinområdet blevet tiltagende mere komplekst, hvilket ses ved nye, dyre lægemidler, nye indikationer, flere bivirkninger og flere ældre patienter med lange medicinlister. Den øgede kompleksitet i medicinsk behandling stiller tilsvarende øgede krav til yngre lægers viden og kompetencer. Ligeledes stiller det øgede krav til sygeplejerskerne, som skal kunne forholde sig kritisk til, hvad de giver af medicin, og være fortrolige med almen farmakologi.
I 2019 gennemførte BFH en mindre spørgeskemaundersøgelse blandt de yngre læger. Resultaterne viste, at lægerne generelt vurderede deres egne kompetencer til at identificere bivirkninger som mindre gode. Et studie blandt afdelingssygeplejersker og andre sygeplejersker med særlige funktioner viste et generelt behov for kompetenceudvikling i forhold til:
- Basal farmakologi
- Specialespecifik farmakologi
- Håndtering af medicin
- Viden om, hvor man kan søge oplysninger
Arbejdsgang
For at sikre, at læger og sygeplejersker har de rette kompetencer, er der blevet implementeret et "minimumscurriculum" på hospitalet.
Minimumscurriculum:
- Alle nyansatte KBU (Klinisk Basisuddannelse) og I-læger (læger i introduktionsstillinger) skulle deltage i et endagskursus i klinisk farmakologi
- Alle nyansatte sygeplejersker skal som en del af deres introduktion gennemføre e-læring: "sygeplejerske kend din medicin"
Organisatorisk understøttelse:
- Alle afdelinger skal som minimum ansætte én uddannet medicinansvarlig sygeplejerske (MAS), der løbende er forpligtet til at varetage lokal kompetenceudvikling og til at sikre arbejdsgange, der understøtter høj grad af medicinsikkerhed.
- Alle MAS sygeplejersker bliver uddannet på 10 dags-kurset "Rationel medicinhåndtering for Somatiske sygeplejersker"
- Der er blevet etableret et lokalt MAS-netværk for alle MAS sygeplejersker, som er med til at sikre kontinuerlig kompetenceudvikling af MAS sygeplejerskerne og understøtte forbedringsindsatser på afdelingerne.
Alle kurser bliver varetaget af Klinisk farmakologisk enhed Bispebjerg og Frederiksberg. Kurserne er gratis for alle medarbejdere i Region Hovedstaden.
Udfordringer og løsninger
Det kræver ledelsesopbakning at implementere et minimumscurriculum og skabe de rigtige rammer for MAS-sygeplejerskernes arbejde i praksis. I arbejdet har det været vigtigt at tage udgangspunkt i afdelingernes behov og tilpasse indhold og undervisning herefter. De indledende undersøgelser af det oplevede behov for kompetenceudvikling var her en god hjælp
Der er nedsat en styregruppe for Medicinsikkert Hospital, som består af Hospitalsdirektøren, kvalitetschefen, den ledende overlæge fra Lungemedicinsk Afdeling og den ledende overlæge fra Klinisk Farmakologisk afdeling. Styregruppen har været med til at håndtere udfordringer løbende. Fx har Klinisk Farmakologisk Afdeling øget udbuddet af kurser i klinisk farmakologi fra to til otte kurser for at imødekomme efterspørgslen fra afdelingerne.
Arbejdet med Medicinsikkert Hospital er forankret i hospitalets Kvalitetsråd, hvilket er med til at sikre bred opbakning til arbejdet. Indsatsen er på dagsordenen til samtlige møder.
Ressourcer
Lægerne skal have fri til at kunne deltage på et dags-kursus.
Funktionen som MAS-sygeplejerske kræver som udgangspunkt minimum én administrativ dag om måneden.
Alle MAS-sygeplejersker skal deltage på et 10-dages kursus.