Nordfyns Kommune oplevede en efterspørgsel fra sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og hjælpere om tættere sparring med sårspecialister om borgere med sår- eller hudproblemer. Det førte til et pilotprojekt om sårbehandling og oprettelsen af en sårkonsulentfunktion.
Erfaringer fra pilotprojektet viste et behov for en videre tværfaglig og helhedsorienteret indsats i forhold til sårområdet. Der var et behov for at fokusere på både årsagen til, at en borger udvikler sår, selve sårbehandlingen, sårudredninger og handleplaner, forebyggelse og ikke mindst den rehabiliterende indsats.
Behovet for et særligt fokus på hudpleje og sårbehandling hos ældre blev også tydeligt, både gennem data, der viste, at ca. 30 % af de udekørende sygeplejerskers tid blev brugt på indsatser, der relaterede sig til sårbehandling, men også fordi der vil være 71 % flere borgere, der er over 80 år i 2030 i Nordfyns Kommune. Knap 80 % af de borgere, der modtager pleje fra sygeplejerskerne i kommunen, er borgere over 70 år.
Arbejdsgang
Det startede med et pilotprojekt, hvor der blev etableret en sårkonsulentfunktion, som blev varetaget af en klinisk sygeplejespecialist i sårbehandling. Sårkonsulenten skulle bidrage til at strukturere de enkelte sårforløb og understøtte og højne fagligheden hos de sundhedsfaglige medarbejdere. Medarbejderne havde mulighed for at kontakte sårkonsulenten og sparre om enkelte sårforløb, aftale sidemandsoplæring og tilsyn af sår hos borgere.
Pilotprojektet førte til projektet "Procesmodel – sårbehandling, forebyggelse samt rehabilitering". Der blev etableret et tværfagligt forbedringsteam, der udarbejdede og stod for implementering af projektet.
Modellen var målrettet social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere, sygeplejersker og terapeuter (både udekørende og på plejecentre), som beskæftigede sig med sårområdet.
Modellen bestod af vejledninger og procedure ift. sårbehandling om sårtyper, sårhelingsfaser og arbejdsgange – både til social- og sundhedshjælpere og assistenter, sygeplejersker og til det tværfaglige samarbejde. Produktoversigter med beskrivelse og vejledning blev også udarbejdet og e-learning indkøbt.
I dokumentationssystemet Nexus blev den internationale model "TIMES" implementeret til at beskrive og vurdere, sår, tiltag og handlinger og på tværfaglige møder kom der fokus på fysisk aktivitet for borgere i sårforløb.
Ved triagering blev borgerne inddelt i tre niveauer afhængig af deres plejebehov. Således at de borgere med størst behov fik øget opmærksomhed og målrettet pleje. Der blev afholdt triagering tre gange om ugen. Borgere med ukomplekse sår, hvor det var social- og sundhedsassistenter, og hjælpere, der varetog behandlingen, blev triageret en gang om ugen. Formålet var at evaluere de enkelte sårforløb, så behandling og forebyggende og rehabiliterende tiltag blev iværksat rettidigt.
Udfordringer og løsninger
Fra start af projektet oplevede kommunens sygeplejersker, at den primære udfordring var valg af produkter og indstilling af trykaflastende hjælpemidler. Dette var med til at tydeliggøre vigtigheden af fokus på faglig sparring omkring sårudredning, behandlingstiltag herunder valg af produkter og forebyggende tiltage som trykaflastende hjælpemidler.
Procesmodellen var tværfaglig for at kunne give en helhedsorienteret indsats for borgere med sår. Sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter har vist stor interesse for procesmodellen, men har også oplevet udfordringer med at overskue og finde tid til at sætte sig ind i de nye tiltag. Det er et stort antal medarbejdere, der i forskellig grad skal orienteres og arbejde efter procesmodellen.
Ressourcer
Sygeplejen har investeret 34,5 timer om ugen i sårkonsulentstillingen.
Forbedringsteamet bestod af otte personer, der mødtes ca. en gang om måneden i 1-2 timer.
Kliniksygeplejersker deltog tre forskellige steder en gang om ugen til triagering af sår.
Kommunale fysioterapeuter udarbejdede og igangsatte individuel tilpasset træning, og introducerede til selvtræning som en del af fysisk aktivitet som en del af sårbehandlingen.