Social- og sundhedsassistentuddannelsen har ændret sig gennem årerne, og i Brønderslev Kommune oplevede man, at social- og sundhedsassistenterne havde forskellige forudsætninger for medicinhåndtering. Social- og sundhedsassistenter blev derudover oplært i medicinhåndtering via sidemandsoplæring, og det betød, at der kunne være variationer i den oplæring, de fik.
Arbejdsgang
Kurset i medicinhåndtering blev tilrettelagt i samarbejde med SOSUNord. Alle social- og sundhedsassistenter undervises i dag ud fra samme model og opnår dermed den samme viden.
Emner på kurset er fx almen farmakologi (fx farmakodynamik, farmakokinetik, lægemiddelregning, alderens og sygdommes påvirkning af lægemiddelomsætning) og specialfarmakologi (fx udvalgte lægemiddelgrupper).
På kurset lærer deltagerne bl.a. at:
- Observere borgerens/patientens tilstand og reagere hensigtsmæssigt ved forandringer og medicinudløste forgiftningstilstande på baggrund af viden om lægemidlers virkning, bivirkning og interaktion.
- Anvende sundhedsprofessionelle internetbaserede databaser til at søge viden om de enkelte lægemidlers indikationer, virkninger, bivirkninger og interaktioner samt styrker og enheder.
- Handle hensigtsmæssigt i forbindelse med medicinadministration på baggrund af viden om ansvar og kompetence samt viden om de sikkerhedsmæssige aspekter i den aktuelle kontekst.
- Samarbejde med relevante samarbejdspartnere, herunder borgere og professionelle, i forbindelse med medicinadministration.
Derudover giver kurset kendskab til relevant, gældende lovgivning på området.
Undervisningen foregår over fem dage og veksler mellem oplæg, gruppearbejde og øvelser. Kurset afsluttes med en skriftlig prøve.
Alle Social- og sundhedsassistenter har gennemført kurset, og fremover skal alle nye social- og sundhedsassistenter i Brønderslev Kommunes Ældreområde tage kurset.
Private udbydere og handicap/psykiatriområdet tilbydes desuden at deltage i kurset.
Udfordringer og løsninger
Der har ikke været nogen udfordringer i forbindelse med projektet.
Ressourcer
Ca. 190 social- og sundhedsassistenter, der hver har været af sted i 5 dage.
Projektet kørte i 2018-2019.