Sygehusets ernæringsnøglepersoner havde året inden projektet gennemgået en grunduddannelse med særligt fokus på og ansvar for ernæringsindsatsen i sengeafsnittene. Her var dysfagi et tema, hvor personalet havde et ønske om en målrettet opfølgende indsats for at øge fagligheden og patientsikkerheden bredt på sygehuset. Dysfagi blev derfor det gennemgående tema for Ernæringsugen i 2020 (se under relateret indhold).
På sygehuset eksisterede der forskelligt vejledningsmateriale om dysfagikost, hvor de tre konsistenser ’blød’, ’gratin’ og ’cremet’ var skriftligt veldefineret. Men det var svært for personalet, der serverede maden, at placere alle retter og fødevarer fra menukortet i de rigtige konsistensgrupper. Der var risiko for, at maden havde den forkerte konsistens på grund af misforståelser eller mangel på viden.
Arbejdsgang
Alle sengeafsnit i Region Sjælland benyttede et menukort, hvor menuerne var præsenteret efter måltidsgruppe på et ark. Hypotesen var, at en grafisk løsning, fx mærkning, tegning eller fotos, kunne give et bedre overblik over forskellige konsistenser til patienter med dysfagi. Projektteamet udarbejdede to forskellige designforslag af menukortet:
- Designforslag 1: Det eksisterende menukort blev tilpasset med ekstra symboler/stjerner (se under Relateret indhold: Stjernekort).
- Designforslag 2: Der blev udviklet en ny overblikstavle, der med miniaturebilleder af alle dysfagimenuer kortlagde retterne efter tre konsistensgrupper (se under Relateret indhold: Konsistenstavlen).
De to forslag blev præsenteret for både køkken- og plejepersonale i de to sengeafsnit og blev brugt i fire uger. Efterfølgende blev der gennemført en spørgeskemaundersøgelse og udført interviews med personalet for at vurdere effekten af de grafiske kort. Personalet ønskede at fortsætte med at bruge begge grafiske redskaber. De følte ikke, de kunne undvære redskaberne, og det lokale projektteam valgte at præsentere projektet og de udviklede grafiske redskaber for det sundhedsfaglige råd for ernæring i Region Sjælland.
Udfordringer og løsninger
I projektperioden i de to pilotafdelinger var der udfordringer i forhold til at udføre det grafiske arbejde med menukortene (et løbende arbejde, der skal gentages hvert halve år, når der kommer nyt menukort). Det var en tidsmæssig udfordring for teamet, som selv stod for fotografering og layout. En anden udfordring var at sikre, hvilken ret der hørte til hvilken konsistensgruppe.
Ovenstående problemstillinger løste sig, efter projektet blev præsenteret for det sundhedsfaglige råd for ernæring i Region Sjælland og flyttet hertil. Den regionale ergoterapeut og dysfagigruppe har overtaget vurderingsopgaven af konsistensgrupper og fremstillingen af dysfagi-menukortet, og det grafiske arbejde er blevet overtaget af den grafiske afdeling i Region Sjælland.
Ressourcer
Projektteamet bestod af to kliniske diætister, en sygeplejerske placeret i sygehusledelsens stab og en projektleder, som var formand for det lokale, kliniske ernæringsudvalg.
På tværs af hele projektet har følgende fagligheder været involveret: Kliniske diætister, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, serviceassistenter, ergoterapeuter, stabskonsulenter. Nogle i deres egenskab af er- næringsnøglepersoner fra sygehusets sengeafsnit.
Den indledende fase indgik som en del af den årlige planlægning med ’Ernæringsugen på Nykøbing Falster Sygehus’. Projektteamet har efterfølgende haft 5-6 møder af 1-2 timers varighed. Der blev brugt tid på at udarbejde spørgeskema og interviewguide og opgørelse af data herfra. Der blev gennemført ’fotosession’ af alle menuer til konsistenstavle, og en klinisk diætist stod for alt det grafiske arbejde med udformningen af prototyper og løbende tilpasninger under pilotafprøvninger i projektet.