Specialiseret behandling og medicin

Med dit blå EU-sygesikringskort kan du få adgang til nødvendig behandling fx. ilt, dialyse eller kemoterapi på din rejse, hvis du har en eksisterende eller kronisk sygdom, som kræver det. Det kan også være, at du har behov for at medbringe egen medicin på rejsen. Her på siden kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, inden du tager afsted.

Dit blå EU-sygesikringskort giver dig adgang til at få behandling under et midlertidigt ophold i et andet EU-/EØS-land, Schweiz eller Storbritannien, hvis du har en sygdom, som kræver behandling på en specialiseret medicinsk afdeling for eksempel ilt, dialyse eller kemoterapi.

Det er dog et krav, at du laver en aftale med behandlingsstedet forud for din rejse. Du har ret til at få behandling på samme vilkår som landets borgere inden for landets offentlige sundhedsvæsen. Det blå EU-sygesikringskort dækker dog ikke behandlingens offentlige udgifter, hvis du rejser med det formål at købe behandlingen i udlandet. 

Hvis du skal have medicin med på rejsen, bør du undersøge, hvilke regler, der gælder for at indføre og have medicinen på dig i det land, du rejser til. For eksempel kan det være, at du skal have et pillepas (Schengen-attest) med om medicinen, som dokumenterer, at det er til dit eget brug. Du kan få udstedt et gratis pillepas på apoteket.

Behandling på rejsen

Det blå EU-sygesikringskort dækker ikke, hvis du rejser med det formål at få behandling for din sygdom i et andet EU-/EØS-land, Schweiz eller Storbritannien. I så fald vil din behandling blive anset som planlagt, og du kan ikke bruge det blå kort. Du skal selv betale for planlagt behandling, og der gælder særlige regler for, hvordan du kan få tilskud til den.  

Køb af behandling i EU eller EØS

Det er en god idé at aftale din behandling i god tid inden din rejse. Så er du sikker på, at behandlingen er til rådighed, og du kan på forhånd finde ud af, om der er særlige vilkår, du skal være opmærksom på. Der kan for eksempel være tilfælde, hvor du skal have en henvisning fra en læge. Når du kontakter et behandlingssted på forhånd, kan du samtidig få oplyst, om der er en vis egenbetaling for behandlingen.

Du bør også give dit sædvanlige behandlingssted besked om din rejse. I nogle tilfælde kan de også hjælpe dig med praktiske råd og vejledning i forhold til behandlingen i det land, du vil rejse til.

  • Iltbehandling
  • Dialyse
  • Særlig astma behandling
  • Ekkokardiografi pga. en kronisk autoimmun sygdom
  • Kemoterapi
  • Anden specialiseret behandling i forbindelse med eksisterende eller kronisk sygdom

Listen er ikke udtømmende. 

Søg information om den offentlige sygesikring i et bestemt land og få kontaktoplysninger på sundhedsmyndighederne i de forskellige lande.

Du finder en oversigt over alle EU-landes kontaktoplysninger i fold-ud-menuen på siden: Ferie og korte ophold

Har du brug for hjælp omkring din ret til specialiseret behandling? Eller oplever du, at et behandlingssted anser din behandling for planlagt behandling, der kræver en forudgående tilladelse?

Vi kan vejlede dig om din ret til behandling under et midlertidigt ophold uden for Danmark, og vi kan også hjælpe dig med at få behandlingen dækket af det blå kort.

Du kan kontakte EU-Sygesikring i Styrelsen for Patientsikkerhed på telefon 72 26 94 90.

Medicin med på rejsen

Hvis du har behov for at have medicin med under ophold i visse EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, bør du undersøge, hvilke regler der gælder for at indføre og have medicinen på dig.

I nogle tilfælde skal du have et pillepas (Schengen-attest) med om medicinen, som dokumenterer, at det er til eget brug. Du kan få udstedt et gratis pillepas på apoteket.

Find mere information om medicin på rejsen

Pillepas:
Læs mere på Borger.dk

Attest fra din læge:
Læs mere på Udenrigsministeriets hjemmeside

Tag din egen medicin med:
Læs mere på Apoteket.dk