Ferie og korte ophold

Del sidens indhold med andre

Det blå EU-sygesikringskort kan give dig adgang til nødvendig behandling, når du opholder dig midlertidigt i EU, EØS-lande (Norge, Island, Liechtenstein ) eller Schweiz. Under ophold i Storbritannien har du også adgang til at få visse typer behandling dækket. Midlertidigt ophold vil sige i op til et år. Du er dækket på samme vilkår som andre borgere i det land, du opholder dig i. Vær opmærksom på, at behandling ofte ikke er gratis. I flere lande er der nemlig egenbetaling. Kortet dækker ikke hjemtransport i tilfælde af sygdom eller død. Køb en privat rejseforsikring, hvis du helt vil undgå risiko for udgifter i forbindelse med sygdom og hjemtransport. Du skal selv bestille det blå EU-sygesikringskort, og du får ikke automatisk et nyt, når det udløber.

Offentlig behandling med det blå EU-sygesikringskort

Det blå EU-sygesikringskort kan give dig adgang til offentlig behandling i et EU-land, EØS-land, Schweiz og Storbritannien, når behandlingen vurderes nødvendig under dit ophold. Du har ret til samme behandling i det offentlige sundhedsvæsen, som landets offentligt sygesikrede borgere selv har ret til. Hvis landets borgere fx selv betaler for at gå til læge, skal du også betale. 

Kortet dækker ikke behandling på private hospitaler eller anden privat behandling, som ikke er en del af det lands offentlige sygesikring. Kortet dækker heller ikke hjemtransport og ofte heller ikke anden transport. Fx skal du regne med, at du selv skal betale for at blive transporteret i helikopter fra den sorte piste til et hospital, hvis du brækker benet på skiferien. 

Ved ophold i Storbritannien kan du med det blå kort også have ret til at modtage nødvendig behandling. Visse behandlinger kan dog være undtaget.

Læs mere på Brexit: Ferie og korte ophold

Det blå kort er ikke et alternativ til en rejseforsikring. Reglerne er desuden forskellige, alt efter hvor du rejser hen. Hvis du helt vil undgå udgifter, skal du derfor tegne en privat rejseforsikring.