Styrelsen for Patientsikkerhed råder danskerne til at huske at have deres blå EU-sygesikringskort på sig, når de tager på ferie i Europa. Det gælder også smutturen over grænsen en enkelt dag.
"EU-sygesikringskortet er endnu ikke elektronisk, og derfor skal man huske at have det blå plastikkort på sig, så man kan vise det, hvis man får behov for behandling på sin ferie," siger Mikkel Friberg, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.
EU-sygesikringskortet kan dække udgifter til behandling, når man henvender sig ved sygehuse, klinikker og hos sundhedspersoner, der har en aftale med landets offentlige sygesikring. Kortet er ikke en erstatning for en rejseforsikring, og man kan ikke forvente at få dækket alle udgifter i tilfælde af sygdom på en ferie.
Forskelligt fra land til land
EU-sygesikringskortet giver i alle EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz og Storbritannien ret til at få dækket offentlige udgifter til nødvendig behandling under ens ferie. Det er op til en sundhedsperson i det pågældende land at vurdere, om man har behov for behandling, som ikke kan vente, til man er hjemme i Danmark.
Landenes offentlige sygesikringer er indrettet forskelligt. I flere lande er der hel eller delvis egenbetaling i sundhedsvæsenet. Med EU-sygesikringskort skal man have adgang til behandling til de vilkår og den pris, der gælder for borgere, der er sygesikret i landet.
Find oplysninger på Europa-Kommissionens hjemmeside om, hvordan man kan bruge det blå kort i de enkelte medlemslande.
Vær opmærksom på, at man ikke kan få dækket udgifter til privat behandling eller hjemtransport i tilfælde af sygdom eller død. Vil man minimere risikoen for udgifter, skal man derfor tegne en privat rejseforsikring til at dække udgifter i tilfælde, hvor det blå kort ikke dækker.
Særligt i COVID-19-situationen
EU-sygesikringskortet dækker fortsat under COVID-19. Inden man rejser afsted, er det en god ide, at man undersøger lokale forhold, som kan få betydning for ens ferie. Har man, som supplement til kortet, også en rejseforsikring, opfordrer styrelsen til at være ekstra opmærksom på, hvordan man er dækket i forhold til det land i Europa, man rejser til. Man bør sætte sig godt ind i sin private forsikring og undersøge, hvordan den dækker i en tid med COVID-19.
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan man finde fem gode sommerferieråd og kontaktoplysninger i de enkelte lande. Udenrigsministeriet opdaterer desuden ugentlig et vejledende kort over indrejserestriktioner i Europa for danske turister.