Brexit: Udtrædelsesaftalen mellem EU og Storbritannien er nu endeligt godkendt

30-01-2020

Brexit er en realitet. Fra den 1. februar 2020 er Storbritannien formelt udtrådt af EU. Fra den dag får udtrædelsesaftalen derfor virkning. Styrelsen for Patientsikkerhed gør opmærksom på, at både reglerne for autorisation af sundhedspersoner og EU-reglerne om sygesikring er uændret i en overgangsperiode, der løber i hele 2020.

Aftalen om Storbritanniens udtræden af EU er nu blevet godkendt af både Storbritannien og EU. Aftalen betyder, at en overgangsperiode træder i kraft fra den 1. februar til udgangen af 2020. I overgangsperioden vil de nuværende regler om autorisation af sundhedspersoner fra Storbritannien og reglerne for sygesikring af personer, der bevæger sig mellem EU og Storbritannien fortsat gælde. Det er også stadig muligt at søge om tilskud til sundhedsydelser købt i Storbritannien i overgangsperioden.

"Når sundhedspersoner fra Storbritannien ønsker at søge dansk autorisation, gælder reglerne for sundhedspersoner uddannet i EU stadig. Derfor skal man ansøge på vores hjemmeside, som man ville have gjort for en uge siden – også selvom Brexit nu er en realitet," fortæller Birgitte Drewes, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Udtrædelsesaftalen betyder også, at danskere, der midlertidigt opholder sig i Storbritannien i 2020, fx på ferie, fortsat kan være dækket af det blå EU-sygesikringskort.

"Vi anbefaler altid, at man husker det blå EU-sygesikringskort, når man rejser til et andet EU/EØS-land eller Schweiz. Med udtrædelsesaftalen gælder det også Storbritannien indtil udgangen af 2020," forklarer Birgitte Drewes og fortsætter:

"Der er dog begrænsninger for, hvordan man er dækket med det blå kort. Det afhænger nemlig af omfanget af den offentlige sygesikring i det land, man opholder sig i. Det kan i flere tilfælde betyde, at man selv må betale en del af udgifterne til behandling. Desuden vil hjemtransport og privat behandling aldrig være dækket af det blå kort. Hvis man vil undgå en uventet regning, anbefaler vi derfor, at man tegner en rejseforsikring.".

Se mere om reglerne for autorisation af sundhedspersoner 

Læs om reglerne for EU-sygesikring