Ny national kampagne: Forebyg tryksår

08-04-2024

Styrelsen for Patientsikkerhed lancerer i dag en national kampagne under titlen ”Forebyg tryksår” for at øge forebyggelsen af tryksår i det danske sundhedsvæsen. Kampagnen udspringer af de mere end 3.600 rapporterede utilsigtede hændelser om tryksår, som styrelsen har modtaget i løbet af 2022 og 2023.

I 2022 og 2023 blev der i alt rapporteret 3.620 utilsigtede hændelser om tryksår til Styrelsen for Patientsikkerhed. Tryksår rammer ofte ældre, som er sengeliggende eller stillesiddende på grund af sygdom eller skade. Er der ikke opmærksomhed på forebyggelse og korrekt brug af trykaflastende hjælpemidler, kan tryksår opstå i løbet af timer til dage. Tryksår kan være invaliderende for patienterne og dyrt for samfundet. Derfor sætter styrelsen i en ny kampagne fokus på forebyggelse af tryksår.

”Når vi kigger ned i de rapporterede utilsigtede hændelser om tryksår, kan vi se, at tryksår ofte opstår på grund af manglende forebyggelse eller forkert brug af trykaflastende hjælpemidler”, siger Anette Lykke Petri, Direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed og fortsætter:

”Tryksår har store konsekvenser for den enkelte patient og kan i værste tilfælde føre til amputation, hvis såret sidder på fødderne. Hvis vi kan lykkes med at forebygge flere tryksår, gør vi en kæmpe forskel for patienterne, samtidig med at der er en samfundsøkonomisk gevinst at hente. Det håber vi, at denne kampagne kan bidrage til”. 

Kampagnen "Forebyg tryksår"

Kampagnen "Forebyg tryksår" er rettet mod henholdsvis patienter og pårørende og sundhedspersonale på ældreområdet og på hospitalerne. Kampagnen vil blandt andet køre på Facebook og LinkedIn fra uge 15 og fire uger frem.

Kampagnen er udviklet i samarbejde med Center for Sårheling på Bispebjerg Hospital og med sparring fra sårsygeplejersker fra Region Nordjylland og Region Syddanmark. Klaus Kirketerp-Møller, der er overlæge med speciale inden for sårheling på Bispebjerg Hospital, uddyber:

”Hvis du eller en pårørende til dig bliver ramt af sygdom eller skade og bliver sengeliggende eller stillesiddende, er det vigtigt at være opmærksom på forebyggelse af tryksår. Et tryksår kan opstå i løbet af få dage og kan være svært at få øje på, da den største del af tryksåret ofte er skjult under hudens overflade. Tidlig forebyggelse spiller en helt afgørende rolle i forhold til tryksår. Faktisk kan 95 procent af alle tryksår forebygges”.

Kampagnen ”Forebyg tryksår” indeholder blandt andet tre handlingsanvisende råd til patienter og pårørende om forebyggelse af tryksår, som man bør følge, hvis man har været sengeliggende eller stillesiddende i længere tid:

  1. Bevæg dig det, du kan - Let aktivitet og ændring af position kan reducere risikoen for tryksår
  2. Hold huden ren og tør – Tør hud er mindre modtagelig over for skader
  3. Vær opmærksom på smerter, rødme eller sår på huden – Tidlig opdagelse af tegn på tryksår er afgørende for intervention og behandling

Gå til Kampagnen ”Forebyg tryksår”