Forbeholdte virksomhedsområder til sygeplejersker og jordemødre

21-12-2023

En ny lov om forbeholdte virksomhedsområder for sygeplejersker og jordemødre giver mulighed for, at sygeplejersker og jordemødre fremover kan udføre flere behandlinger på eget initiativ og ansvar.

1. januar 2024 træder en ny lov om forbeholdte virksomhedsområder for sygeplejersker og jordemødre i kraft. De nye regler betyder, at sygeplejersker og jordemødre fremover får mulighed for at udføre flere behandlinger selvstændigt og på eget ansvar.

De forbeholdte virksomhedsområder for sygeplejersker og jordemødre omfatter en række behandlinger, som de to faggrupper ofte i forvejen udfører, men som de indtil nu kun har kunnet udføre på delegation af en læge. For sygeplejersker bliver det bl.a. muligt selv at tage blodprøver og anlægge visse katetre og sonder. For jordemødre bliver det bl.a. muligt selvstændigt at foretage hindeløsning og sugning af nyfødte for fostervand og sekret i forbindelse med fødslen.

”Det er en helt naturlig og nødvendig udvikling, der sker, når sygeplejersker nu får et forbeholdt virksomhedsområde. Sygeplejefaget har udviklet sig markant siden den første lov om autorisation af sygeplejersker fra 1933, og i de nye regler ligger der en stor anerkendelse af sygeplejerskernes arbejde. På samme måde får jordemødrene nu udvidet deres forbeholdte virksomhedsområde, så det afspejler faggruppens kompetencer og de opgaver, de naturligt varetager. Det vil samtidig give mulighed for en mere fleksibel arbejdstilrettelæggelse i sundhedsvæsenet, uden at man går på kompromis med patientsikkerheden,” siger Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Læs mere om de forbeholdte virksomhedsområder for sygeplejersker og jordemødre og få svar på hyppigt stillede spørgsmål:

Forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker

Udvidet forbeholdt virksomhedsområde for jordemødre