Ny kampagne skal hjælpe patienter med korrekt håndtering af Pradaxa®

05-02-2020

Styrelsen for Patientsikkerhed og Danmarks Apotekerforening er gået sammen om en kampagne, der skal hjælpe omkring 20.000 patienter med at håndtere det blodfortyndende lægemiddel Pradaxa® korrekt.

Ny kampagne skal hjælpe 20.000 patienter, der bliver behandlet med det blodfortyndende lægemiddel Pradaxa®. Kampagnen foregår i et samarbejde mellem Styrelsen for Patientsikkerhed og Danmarks Apotekerforening og skal hjælpe patienter med at håndtere medicinen korrekt.

Pradaxa® kan blive ustabilt og øge risikoen for blodpropper, hvis man tager kapslerne ud af pakningen før tid. Det er hovedbudskabet i en ny kampagne fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Danmarks Apotekerforening.

"Pradaxa® skal blive i den originale indpakning indtil brug. Bliver kapslerne for eksempel lagt i en almindelig doseringsæske eller hældt op i et pilleglas, lang tid før det skal indtages, kan lægemidlet blive ustabilt. Det øger risikoen for blodpropper. Den risiko vil vi gerne tydeliggøre med kampagnen," siger Lena Graversen, der er overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed og fortsætter:

"Det kan være livstruende for patienten, hvis medicinen ikke håndteres korrekt, og det kræver, at den person, der håndterer lægemidlet, er ekstra opmærksom – hvad enten det er patienten selv, de pårørende eller plejepersonalet."

Postkort skal gøre patienter og plejepersonale ekstra opmærksomme på medicinhåndteringen

Kampagnen består først og fremmest af et postkort, der udleveres til patienterne, når de henter Pradaxa® på apoteket, ligesom postkortene bliver udleveret til plejepersonale, der håndterer medicin.

Formand for Danmarks Apotekerforening, Anne Kahns, mener, at postkortet om korrekt brug af Pradaxa® er et godt supplement til den dialog, som apotekets medarbejdere har med kunden i skranken:

"Apotekerne har en vigtig rolle i at rådgive om korrekt håndtering af lægemidler. Men det er ikke altid patienten selv, der henter medicinen. Derfor er postkortet en god måde at bringe budskabet hele vejen hjem til patienten," fortæller Anne Kahns.

Pradaxa® kan blive ustabilt ved kontakt med luftens fugt

Anledningen til kampagnen er, at Styrelsen for Patientsikkerhed via rapporterede utilsigtede hændelser og henvendelser fra sundhedspersoner har erfaret, at Pradaxa® sommetider opbevares forkert. Hvis kapslerne opbevares uden for den originale indpakning, inden patienten skal tage kapslerne, kan kontakt med luftens fugt have den effekt, at lægemidlet bliver ustabilt, og patienten risikerer derfor at få forkert dosis.

  • Pradaxa® er et blodfortyndende lægemiddel, der forebygger blodpropper. Pradaxa® bruges af op mod 20.000 danskere.
  • Pradaxa® og andre blodfortyndende lægemidler er blandt de syv lægemiddelgrupper, der betegnes som risikosituationslægemidler. Det vil sige, at de er komplekse at håndtere og bliver farlige, når de ikke håndteres korrekt.
  • Ny kampagne fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Danmarks Apotekerforening skal sætte fokus på korrekt håndtering af Pradaxa®.
  • Kampagnens hovedbudskab er, at kapslerne skal blive i den originale indpakning. De må ikke tages ud før brug, da de ellers kan risikere at blive ustabile og forårsage fejldosering.
  • Det er muligt at få en særlig doseringsæske gratis på apoteket, der er lavet specielt til Pradaxa® i blisterpakning.