Som læge kan du gøre meget for at undgå unødig tvivl og uhensigtsmæssig eller uønsket behandling ved at tale med patienten om den sidste tid. Det er bedst for alle at få taget beslutninger om livets afslutning i god tid. Husk at dokumentere dit lægeligt begrundede fravalg og patientens holdning til genoplivningsforsøg i journalen.
6 undtagelser, hvor du ikke skal genoplive
Som udgangspunkt skal du altid forsøge genoplivning, hvis patienten er livløs, men der er i alt 6 situationer, hvor sundhedspersoner ikke skal forsøge genoplivning, selvom patienten har hjertestop.
1. Når døden er helt åbenbar eller forventet
Som udgangspunkt er det kun læger, der kan konstatere, at døden er indtrådt. Andre sundhedspersoner kan dog også gøre det, hvis de finder en patient, der helt åbenlyst er død.
Sundhedspersoner skal ikke forsøge genoplivning, hvis det er åbenlyst at døden er indtrådt. Det kan fx være:
- Hvis der er synlig forrådnelse, åbenlyst dødelige skader eller kvæstelser, fx forkulning eller knusning af kraniet.
- Det er ikke nok, at der ikke er puls.
2. Lægen fravælger genoplivning
Hvis plejepersonalet finder en livløs person, skal de tilkalde hjælp og indlede genoplivningsforsøg, medmindre det tydeligt fremgår af journalen, at genoplivning er fravalgt.
Når du som læge bliver ringet op i den situation, uanset om du er patientens egen læge, vagtlæge eller akutlæge, kan du beslutte, at personalet skal lade være eller stoppe med at genoplive.
3. Genoplivning er fravalgt på forhånd
I nogle tilfælde vil du som læge på forhånd have vurderet, at der ikke er grundlag for genoplivningsforsøg ved hjertestop.
Vær opmærksom på, at du er forpligtet til at inddrage og informere patienten så meget som muligt, med mindre patienten ikke ønsker den viden.
Hvis patienten er inhabil, fx på grund af demens, skal du i stedet inddrage de pårørende og personalet – ikke mindst for at kunne tage hensyn til, hvilke ønsker patienten har givet udtryk for, før han eller hun blev vurderet inhabil.
Husk at få noteret beslutningen om fravalget af genoplivningsforsøg tydeligt i journalen og at informere andre relevante behandlingssteder, fx plejehjemmet, om din beslutning.
4. Patienten har selv fravalgt genoplivning i den aktuelle sygdomssituation
En habil patient har altid ret til at fravælge genoplivningsforsøg i en aktuel sygdomssituation.
Aktuel sygdomssituation dækker både akut sygdom og kronisk sygdom, fx kræft, hjertesvigt eller KOL.
Patientens fravalg gælder først, når du eller en anden læge har bekræftet i journalen, at patienten er habil og forstår konsekvensen af sin beslutning
5. Borgeren har selv fravalgt genoplivningsforsøg ved hjertestop
Fra den 15. januar 2025 kan alle habile borgere, der er fyldt 60 år, registrere fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop. Borgeren registrerer fravalget ved at logge ind på sundhed.dk eller ved at indsende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen.
En uge efter at fravalget er registreret, vil det kunne ses i:
- De praktiserende lægers praksissystemer.
- De elektroniske patientjournalsystemer på hospitalerne.
- Plejesektorens omsorgssystemer
- De præhospitale patientjournalsystemer (PPJ)
- I sundhedsjournalen på sundhed.dk
Borgere, der selv har fravalgt genoplivningsforsøg ved hjertestop, kan fortryde. En patient kan trække sit fravalg tilbage på to måder:
- Patienten kan logge ind på sundhed.dk og trække fravalget tilbage permanent.
- Man kan se den elektroniske tilbagekaldelse i de elektroniske patientjournalsystemer med det samme.
- Patienten kan i en aktuel sygdomssituation sige til sundhedspersonen, at hun/han ønsker at blive forsøgt genoplivet selvom han eller hun har registreret et fravalg.
- Den mundtlige tilbagekaldelse er midlertidig og gælder i den aktuelle sygdomssituation.
Hvis en patient trækker sit fravalg af genoplivningsforsøg tilbage ved at sige det til dig, skal du:
- Dokumentere det i patientjournalen
- Give besked til dem, der er med i behandlingen af patienten eller overtager den, fx plejecenteret eller ambulancepersonalet.
- Fortælle patienten, at det kun gælder i den konkrete situation, hvis ikke han eller hun ændrer sin registrering på sundhed.dk.