Tema

Fravalg af genoplivningsforsøg

Borgere over 60 år kan fravælge genoplivningsforsøg

Fra den 15. januar 2025 kan alle habile borgere over 60 år fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Derfor vil der være situationer, hvor du som sundhedsperson ikke skal forsøge genoplivning af en livløs person.

På denne side har vi samlet information og videoer, som vil klæde dig på til at imødekomme borgernes fravalg af genoplivningsforsøg i de mest relevante sektorer: plejesektoren, almen praksis, det præhospitale område og hospitalsområdet.

Klik på din faggruppe

Materialer til

Personale i plejesektoren

Materialer til

Præhospitalt personale

Materialer til

Personale på hospitaler

Materialer til

Personale i almen praksis

Plejesektoren

Nye regler

6 situationer, hvor du ikke skal genoplive

Du skal som udgangspunkt altid forsøge genoplivning, hvis du finder en livløs borger. Men der er 6 situationer, hvor du ikke skal:

  1. Når døden er helt åbenbar, eller den var forventet af lægen.
  2. Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.
  3. Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.
  4. Når borgeren selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.
  5. Når borgeren selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
  6. Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og borgeren er vurderet varigt inhabil.

Borgeren kan fravælge genoplivningsforsøg

Alle habile borgere, der er fyldt 60 år, kan registrere fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.

Borgeren registrerer fravalget ved at logge ind på sundhed.dk eller ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen.

Borgerens fravalg kan ses i journalsystemerne

En uge efter, at borgeren har registreret sit fravalg, vil det kunne ses i:

  • Plejesektorens omsorgssystemer
  • Hospitalernes elektroniske patientjournalsystemer (EPJ)
  • De praktiserende lægers praksissystemer
  • De præhospitale patientjournalsystemer (PPJ)
  • Alarmcentralens disponeringssystemer
  • I sundhedsjournalen på sundhed.dk

 

Borgeren kan fortryde

 En borger, der har registreret sit fravalg, kan trække det tilbage på to måder:

  1. Borgeren kan logge ind på sundhed.dk og trække fravalget tilbage permanent.
    • Den elektroniske tilbagekaldelse vil man kunne se i omsorgssystemet og i sundhedsjournalen på sundhed.dk med det samme.
  2. Borgeren kan i en aktuel sygdomssituation sige til sundhedspersonen, at hun/han gerne vil forsøges genoplivet selvom, han eller hun har registreret et fravalg.
    • Den mundtlige tilbagekaldelse er midlertidig og gælder kun under den aktuelle sygdomssituation.
    • Hvis en borger fx trækker sit fravalg tilbage på vej til en indlæggelse på sygehuset, og bliver udskrevet igen, gælder tilbagetrækningen altså ikke, når borgeren vender tilbage til plejecenteret.

Hvis du genopliver en borger, der har fravalgt genoplivningsforsøg

Hvis du ikke har haft mulighed for at slå op i journalen og derfor kommer til at genoplive en borger, der har et fravalg af genoplivningsforsøg, vil du IKKE blive udsat for sanktioner.

Tal med borgeren om genoplivning

Det er bedst for alle at få taget beslutninger om livets afslutning i god tid. Som sundhedsperson i plejen kan du gøre meget for at undgå unødig tvivl og uhensigtsmæssig eller uønsket behandling ved at tale med borgeren om den sidste tid.

Det er også en god ide at opfordre borgeren til at tale med sin læge om den sidste tid, mens borgeren stadig kan træffe beslutninger om sit eget liv.

Til plejepersonale

Læringsmateriale

Vi har udarbejdet læringsmateriale med information og praksisnære cases målrettet personale, der arbejder i plejesektoren. 

Fravalg af genoplivningsforsøg for borgere over 60 år (PDF)

6 fravalg af genoplivningsforsøg (PDF)

Gense webinar om fravalg i plejesektoren 

Fravalg af genoplivningsforsøg - folder

Er du i tvivl? - Så genopliv!

Hvis du er i tvivl, om borgeren har et fravalg af genoplivningsforsøg, skal du altid forsøge genoplivning.

FAQ om fravalg af genoplivningsforsøg

Folketinget har besluttet at give muligheden for fravalg af genoplivningsforsøg til alle habile borgere over 60 for at understøtte borgernes selvbestemmelse, livssyn og personlige ønsker. Muligheden for at registrere et fravalg af genoplivningsforsøg gælder, uanset om borgeren er syg eller ej.

Aldersgrænsen er fastsat ud fra en betragtning om, at rettigheden skal gælde borgere, for hvem ”ældrelivet” er inden for en overskuelig fremtid. Samtidig har det indgået i overvejelserne, at der alt andet lige vil være mindre risiko for, at man som borger er blevet inhabil, jo yngre man er, når man kan træffe sit valg.

En borgers fravalg af genoplivningsforsøg vil kunne ses i de elektroniske patientjournaler på hospitalerne, plejesektorens omsorgssystemer, de praktiserende lægers praksissystemer, de præhospitale patientjournaler og i sundhedsjournalen på sundhed.dk.

Det skal fremgå et lettilgængeligt sted i jeres system. Det er forskelligt fra system til system, hvor det vil kunne ses. I skal have en instruks på jeres behandlingssted, der angiver, hvor I kan se fravalget hos jer.

Nej. Det vil være forskel på, hvordan fravalget af genoplivningsforsøg ser ud fx i hospitalernes systemer og de kommunale omsorgssystemer.

Der går en uge, fra en borger har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg på sundhed.dk, til det kan ses i de relevante fagsystemer. Hvis en borger registrerer sit fravalg ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen, går der er uge, fra Sundhedsdatastyrelsen har registreret fravalget, til det kan ses i systemerne. Når fravalget kan ses i fagsystemerne, er det trådt i kraft.

Nej, hverken pårørende, plejepersonale eller andre må registrere et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop på sundhed.dk på vegne af en ældre borger. Kun habile borgere over 60 år kan registrere fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, og kun på egne vegne.

Borgere, der opfylder betingelserne for at registrere sig, må dog gerne få praktisk eller teknisk bistand fra andre til at registrere fravalget på sundhed.dk eller udfylde en blanket, hvis det konkret er nødvendigt.

Nej, når en borger har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, gælder det, indtil borgeren selv trækker fravalget tilbage. Det bliver ikke forældet og skal ikke fornyes.

Borgeren vil dog få en årlig påmindelse om, at der er registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, så vedkommende kan tage stilling til, om det evt. skal trækkes tilbage.

Hvis en borger trækker sit fravalg tilbage ved at logge på sundhed.dk og ændre registreringen, vil det slå igennem i fagsystemerne umiddelbart.

Hvis en borger trækker sit fravalg tilbage ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen, slår det igennem i systemerne, så snart Sundhedsdatastyrelsen har fjernet registreringen af fravalget.

I en aktuel sygdomssituation kan borgeren sige til en sundhedsperson, at hun eller han gerne vil forsøges genoplivet, selv om vedkommende har registreret et fravalg. Det kan fx være i akut situation, hvor borgeren fortryder sit fravalg. Den mundtlige tilbagekaldelse gælder med det samme, men kun midlertidigt – altså i den aktuelle sygdomssituation. Hvis en patient kalder sit fravalg af genoplivningsforsøg tilbage ved at sige det til dig, skal du:

  • Dokumentere det i journalen
  • Give informationen videre til andre sundhedspersoner omkring borgeren
  • Fortælle borgeren, at det kun gælder i den konkrete situation, hvis han eller hun ikke ændrer sin registrering på sundhed.dk.

Muligheden for midlertidigt at trække fravalget tilbage gælder for alle patienter, også selvom de er blevet vurderet inhabile af en læge.

At den mundtlige tilbagetrækning kun gælder midlertidigt betyder, at den gælder i den aktuelle sygdomssituation. Hvis en borger fx trækker sit fravalg tilbage på vej til en indlæggelse på sygehuset, gælder tilbagetrækningen ikke længere, hvis borgeren får det væsentligt bedre og bliver udskrevet igen – altså, når den aktuelle sygdomssituation ikke længere er den samme, som da fravalget blev trukket tilbage.

Det er en forudsætning for at kunne efterleve det nye fravalg af genoplivningsforsøg, at man ved, hvem borgeren er og kan slå vedkommende op i det relevante fagsystem. Ellers kan man ikke være sikker på, om borgeren har et aktuelt fravalg af genoplivningsforsøg.

Identifikation kan sikres ved at:

  • Sundhedspersonen selv kender borgeren.
  • Andre tilstedeværende sundhedspersoner eller nære pårørende kan identificere borgeren.
  • Borgeren har et gyldigt pas, kørekort eller legitimationskort eller både et sundhedskort og et billed-ID på sig, der stemmer overens.

Fravalget af genoplivningsforsøg ved hjertestop gælder, uanset hvad der er skyld i hjertestoppet. Hvis en borger får hjertestop i forbindelse med en ulykke, og du ved, at vedkommende har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, må du altså ikke forsøge genoplivning. Men hvis en borger er i en livstruende situation, uden at der er tale om hjertestop, skal du som sundhedsperson stadig yde førstehjælp og fx sikre frie luftveje, hvis en borger får noget galt i halsen. 

Fravalget af genoplivningsforsøg ved hjertestop gælder, uanset hvad der er skyld i hjertestoppet. Hvis en borger får hjertestop i forbindelse med et selvmordsforsøg, og du ved, at vedkommende har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, må du altså ikke forsøge genoplivning.

Når du ikke med sikkerhed ved, at en borger har et aktuelt fravalg af genoplivningsforsøg, skal du forsøge genoplivning ved hjertestop. Mens du forsøger genoplivning, kan en anden person måske ringe 112. Hvis der er mulighed for sikker identifikation med CPR-nummer, kan vagtcentralen slå borgeren op i systemet for at se, om borgeren har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg. Hvis det er tilfældet, skal du stoppe forsøg på genoplivning.

Hjerteløbere skal altid forsøge genoplivning, hvis de er kaldt ud til et hjertestop. De har ikke adgang til journalsystemer, og derfor kan de ikke på egen hånd efterleve et registreret fravalg af genoplivningsforsøg.

Hvis 112 modtager et opkald om en borger, hvor fx en læge på vagtcentralen vurderer, at der er tale om hjertestop, og med sikkerhed kan slå fast, at borgeren har registeret et fravalg, skal der ikke sendes hjerteløbere ud.

Hvis der er sendt hjerteløbere ud, og vagtcentralen først senere får sikker identifikation og information om, at patienten har registreret et fravalg, skal hjerteløberne kaldes tilbage.

Det præhospitale område

Nye regler

6 situationer, hvor du ikke skal genoplive

 

Der er i alt 6 situationer, hvor du ikke skal forsøge genoplivning, selvom patienten har hjertestop.

  1. Når døden er helt åbenbar, eller den var forventet af lægen.
  2. Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.
  3. Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.
  4. Når patienten selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.
  5. Når patienten selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
  6. Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og patienten er vurderet varigt inhabil.

Fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop for borgere over 60 år

Alle habile borgere, der er fyldt 60 år, kan registrere fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop. Borgeren registrerer fravalget ved at logge ind på sundhed.dk eller ved at indsende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen.

En uge efter, at fravalget er registreret, vil det blandt andet kunne ses i de præhospitale patientjournaler (PPJ), alarmcentralernes disponeringssystemer og i sundhedsjournalen på sundhed.dk.

Er du i tvivl? Så genopliv!

Du skal som udgangspunkt altid forsøge genoplivning, hvis en patient er livløs. Der er dog undtagelser, fx, hvis patienten har registreret et fravalg af genoplivning ved hjertestop på sundhed.dk.

Er du sikker på, at patienten har registreret et fravalg?

JA – Du skal ikke forsøge genoplivning.

NEJ – Forsøg altid genoplivning

Hjertestop

De ydre tegn på hjertestop er:

Patienten er bevidstløs OG

Vejrtrækningen er ophørt eller unormal OG

Du kan ikke se nogen anden årsag til, at patienten er bevidstløs.

Identifikation

Før du kan lade være med at forsøge genoplivning, skal du kunne svare helt sikkert på:

  • Hvem er patienten?
  • Har patienten fravalgt genoplivningsforsøg ved hjertestop?

Mens I forsøger genoplivning, skal en anden af jer undersøge, om patienten har fravalgt genoplivningsforsøg ved hjertestop. I kan slå op i PPJ eller ringe til AMK.

Husk! Det er ikke nok, at en pårørende oplyser, at der er fravalgt genoplivningsforsøg. Det er nødvendigt at slå det op, hvis du ikke selv er sikker på det.

  • Hvis du ikke ved, om patienten har fravalgt genoplivningsforsøg, skal du altid forsøge genoplivning.

Hvor kan fravalget ses?

Når en patient har registeret et fravalg af genoplivningsforsøg, går der en uge, før det kan ses i:

  • De præhospitale patientjournalsystemer (PPJ)
  • Alarmcentralernes disponeringssystemer
  • Hospitalernes elektroniske patientjournalsystemer (EPJ)
  • Plejesektorens omsorgssystemer
  • De praktiserende lægers praksissystemer
  • Sundhedsjournalen på sundhed.dk

I skal have en lokal instruks, hvor der står, hvordan I kan tilgå oplysningerne.

Hvis du ikke kan få adgang, fordi PPJ er nede, kan I ringe til AMK for at tjekke om patienten har fravalgt genoplivningsforsøg.

Patienten kan fortryde

En patient, der har registreret et fravalg, kan trække sit fravalg tilbage på to måder:

  1. Patienten kan logge på sundhed.dk og trække fravalget tilbage permanent.
    • Man vil kunne se den elektroniske tilbagekaldelse i PPJ, alarmcentralernes disponeringssystemer og i sundhedsjournalen på sundhed.dk med det samme.
  2. I en aktuel sygdomssituation kan patienten sige til en sundhedsperson, at hun/han gerne vil forsøges genoplivet, selv om han eller hun har registreret et fravalg.
    • Den mundtlige tilbagekaldelse gælder midlertidigt – altså i den aktuelle sygdomssituation.

Hvis en patient kalder sit fravalg af genoplivningsforsøg tilbage ved at sige det til dig, skal du:

  • Dokumentere det i PPJ.
  • Give informationen videre til den behandlingsansvarlige læge og evt. andre sundhedspersoner, der modtager patienten.
  • Fortælle patienten, at det kun gælder i den konkrete situation, hvis han eller hun ikke ændrer sin registrering på sundhed.dk.
  • Muligheden for midlertidigt at trække sit fravalg tilbage gælder for alle patienter, også selvom de er blevet vurderet inhabile af en læge.
  • At tilbagetrækningen kun gælder midlertidigt betyder, at den gælder i den aktuelle sygdomssituation.
  • Hvis en patient fx trækker sit fravalg tilbage på vej til en indlæggelse på sygehuset, gælder tilbagetrækningen ikke længere, når patienten bliver udskrevet igen.

Hvem skal slå op og tjekke om patienten har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg?

  • Det er sundhedspersoner, der har adgang til at se registreringen.
  • Hvis I ikke ved, om der er registreret et fravalg, skal en af jer, der deltager i behandlingen af hjertestoppet, slå det op, så snart det er muligt.
  • Det behøver ikke være en sundhedsperson, der fysisk er til stede ved patienten. Det kan være andre sundhedspersoner med adgang til patientjournalen, fx AMK-personale eller personalet på plejecenteret.
  • I må ikke lade være med at genoplive, hvis I ikke har afklaret, at der er et fravalg. Fx er det ikke nok, at de pårørende fortæller dig, at borgeren har registreret et fravalg.

Hvis PPJ er nede?

  • Hvis der er tekniske problemer eller andet, der gør, at I ikke kan bruge PPJ til at se, om patienten har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, skal I ringe til AMK, der kan afklare det for jer.
  • Hvis det ikke er muligt at afklare om en patient, I er på vej ud til, har registreret et fravalg, skal I forsøge genoplivning.
  • Dette gælder også, hvis I ikke kan identificere patienten sikkert.

Hjerteløbere og fravalg af genoplivningsforsøg

  • Hjerteløbere skal altid forsøge genoplivning, hvis de er kaldt ud til et hjertestop.
  • De har ikke adgang til journalsystemer, og derfor kan de ikke selvstændigt imødekomme et registreret fravalg af genoplivningsforsøg.
  • Hvis AMK modtager et opkald om en borger, hvor fx AMK-lægen vurderer, at der er tale om hjertestop, og borgeren har registeret et fravalg, skal der ikke sendes hjerteløbere ud.
  • Hvis der er sendt hjerteløbere ud, og AMK først senere får sikker identifikation og information om, at patienten har registreret et fravalg, skal hjerteløberne kaldes tilbage.

Hvis du genopliver en patient, der har fravalgt genoplivningsforsøg

  • Hvis du ikke har haft mulighed for at slå op i PPJ eller på anden måde afklare, om der er foretaget et fravalg, og du derfor kommer til at genoplive en patient, der har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, vil du IKKE blive udsat for sanktioner.
  • Hvis en patient får hjertestop, og du lader være med at forsøge genoplivning, fordi patienten har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, handler du med omhu og samvittighedsfuldhed, og du vil IKKE blive udsat for sanktioner.
Præhospital

Læringsmateriale

Vi har udarbejdet et læringsmateriale med information og praksisnære cases målrettet personale, der arbejder på det præhospitale område. 

Fravalg af genoplivningsforsøg for borgere over 60 år (PDF)

6 fravalg af genoplivningsforsøg (PDF)

Gense webinar om fravalg på det præhospitale område 

FAQ om fravalg af genoplivningsforsøg

Folketinget har besluttet at give muligheden for fravalg af genoplivningsforsøg til alle habile borgere over 60 for at understøtte borgernes selvbestemmelse, livssyn og personlige ønsker. Muligheden for at registrere et fravalg af genoplivningsforsøg gælder, uanset om borgeren er syg eller ej.

Aldersgrænsen er fastsat ud fra en betragtning om, at rettigheden skal gælde borgere, for hvem ”ældrelivet” er inden for en overskuelig fremtid. Samtidig har det indgået i overvejelserne, at der alt andet lige vil være mindre risiko for, at man som borger er blevet inhabil, jo yngre man er, når man kan træffe sit valg.

En borgers fravalg af genoplivningsforsøg vil kunne ses i de elektroniske patientjournaler på hospitalerne, plejesektorens omsorgssystemer, de praktiserende lægers praksissystemer, de præhospitale patientjournaler og i sundhedsjournalen på sundhed.dk.

Det skal fremgå et lettilgængeligt sted i jeres system. Det er forskelligt fra system til system, hvor det vil kunne ses. I skal have en instruks på jeres behandlingssted, der angiver, hvor I kan se fravalget hos jer.

Nej. Det vil være forskel på, hvordan fravalget af genoplivningsforsøg ser ud fx i hospitalernes systemer og de kommunale omsorgssystemer.

Der går en uge, fra en borger har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg på sundhed.dk, til det kan ses i de relevante fagsystemer. Hvis en borger registrerer sit fravalg ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen, går der er uge, fra Sundhedsdatastyrelsen har registreret fravalget, til det kan ses i systemerne. Når fravalget kan ses i fagsystemerne, er det trådt i kraft.

Nej, hverken pårørende, plejepersonale eller andre må registrere et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop på sundhed.dk på vegne af en ældre borger. Kun habile borgere over 60 år kan registrere fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, og kun på egne vegne.

Borgere, der opfylder betingelserne for at registrere sig, må dog gerne få praktisk eller teknisk bistand fra andre til at registrere fravalget på sundhed.dk eller udfylde en blanket, hvis det konkret er nødvendigt.

Nej, når en borger har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, gælder det, indtil borgeren selv trækker fravalget tilbage. Det bliver ikke forældet og skal ikke fornyes.

Borgeren vil dog få en årlig påmindelse om, at der er registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, så vedkommende kan tage stilling til, om det evt. skal trækkes tilbage.

Hvis en borger trækker sit fravalg tilbage ved at logge på sundhed.dk og ændre registreringen, vil det slå igennem i fagsystemerne umiddelbart.

Hvis en borger trækker sit fravalg tilbage ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen, slår det igennem i systemerne, så snart Sundhedsdatastyrelsen har fjernet registreringen af fravalget.

I en aktuel sygdomssituation kan borgeren sige til en sundhedsperson, at hun eller han gerne vil forsøges genoplivet, selv om vedkommende har registreret et fravalg. Det kan fx være i akut situation, hvor borgeren fortryder sit fravalg. Den mundtlige tilbagekaldelse gælder med det samme, men kun midlertidigt – altså i den aktuelle sygdomssituation. Hvis en patient kalder sit fravalg af genoplivningsforsøg tilbage ved at sige det til dig, skal du:

  • Dokumentere det i journalen
  • Give informationen videre til andre sundhedspersoner omkring borgeren
  • Fortælle borgeren, at det kun gælder i den konkrete situation, hvis han eller hun ikke ændrer sin registrering på sundhed.dk.

Muligheden for midlertidigt at trække fravalget tilbage gælder for alle patienter, også selvom de er blevet vurderet inhabile af en læge.

At den mundtlige tilbagetrækning kun gælder midlertidigt betyder, at den gælder i den aktuelle sygdomssituation. Hvis en borger fx trækker sit fravalg tilbage på vej til en indlæggelse på sygehuset, gælder tilbagetrækningen ikke længere, hvis borgeren får det væsentligt bedre og bliver udskrevet igen – altså, når den aktuelle sygdomssituation ikke længere er den samme, som da fravalget blev trukket tilbage.

Det er en forudsætning for at kunne efterleve det nye fravalg af genoplivningsforsøg, at man ved, hvem borgeren er og kan slå vedkommende op i det relevante fagsystem. Ellers kan man ikke være sikker på, om borgeren har et aktuelt fravalg af genoplivningsforsøg.

Identifikation kan sikres ved at:

  • Sundhedspersonen selv kender borgeren.
  • Andre tilstedeværende sundhedspersoner eller nære pårørende kan identificere borgeren.
  • Borgeren har et gyldigt pas, kørekort eller legitimationskort eller både et sundhedskort og et billed-ID på sig, der stemmer overens.

Fravalget af genoplivningsforsøg ved hjertestop gælder, uanset hvad der er skyld i hjertestoppet. Hvis en borger får hjertestop i forbindelse med en ulykke, og du ved, at vedkommende har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, må du altså ikke forsøge genoplivning. Men hvis en borger er i en livstruende situation, uden at der er tale om hjertestop, skal du som sundhedsperson stadig yde førstehjælp og fx sikre frie luftveje, hvis en borger får noget galt i halsen. 

Fravalget af genoplivningsforsøg ved hjertestop gælder, uanset hvad der er skyld i hjertestoppet. Hvis en borger får hjertestop i forbindelse med et selvmordsforsøg, og du ved, at vedkommende har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, må du altså ikke forsøge genoplivning.

Når du ikke med sikkerhed ved, at en borger har et aktuelt fravalg af genoplivningsforsøg, skal du forsøge genoplivning ved hjertestop. Mens du forsøger genoplivning, kan en anden person måske ringe 112. Hvis der er mulighed for sikker identifikation med CPR-nummer, kan vagtcentralen slå borgeren op i systemet for at se, om borgeren har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg. Hvis det er tilfældet, skal du stoppe forsøg på genoplivning.

Hjerteløbere skal altid forsøge genoplivning, hvis de er kaldt ud til et hjertestop. De har ikke adgang til journalsystemer, og derfor kan de ikke på egen hånd efterleve et registreret fravalg af genoplivningsforsøg.

Hvis 112 modtager et opkald om en borger, hvor fx en læge på vagtcentralen vurderer, at der er tale om hjertestop, og med sikkerhed kan slå fast, at borgeren har registeret et fravalg, skal der ikke sendes hjerteløbere ud.

Hvis der er sendt hjerteløbere ud, og vagtcentralen først senere får sikker identifikation og information om, at patienten har registreret et fravalg, skal hjerteløberne kaldes tilbage.

Hospitalsområdet

Nye regler

6 situationer, hvor du ikke skal genoplive

Du skal som udgangspunkt altid forsøge genoplivning, hvis en patient har hjertestop. Men der er 6 situationer, hvor du ikke skal:

  1. Når døden er helt åbenbar, eller den var forventet af lægen.
  2. Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.
  3. Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.
  4. Når patienten selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.
  5. Når patienten selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
  6. Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og patienten er vurderet varigt inhabil.

Fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop for borgere over 60 år

Alle habile borgere, der er fyldt 60 år, kan registrere fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.

Borgeren registrerer fravalget ved at logge ind på sundhed.dk eller ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen.

Patientens fravalg kan ses i journalsystemerne

En uge efter patienten har registreret sit fravalg, vil det kunne ses i:

  • Plejesektorens omsorgssystemer
  • Hospitalernes elektroniske patientjournalsystemer (EPJ)
  • De praktiserende lægers praksissystemer
  • De præhospitale patientjournalsystemer (PPJ)
  • Alarmcentralernes disponeringssystemer
  • I sundhedsjournalen på sundhed.dk

Patienten kan fortryde

En patient, der har registreret sit fravalg, kan trække det tilbage på to måder:

  1. Patienten kan logge ind på sundhed.dk og trække fravalget tilbage permanent.
    • Den elektroniske tilbagekaldelse vil man kunne se i omsorgssystemet og i sundhedsjournalen på sundhed.dk med det samme.
  2. Patienten kan i en aktuel sygdomssituation sige til sundhedspersonen, at hun/han gerne vil forsøges genoplivet, selvom han eller hun har registreret et fravalg.
    • Den mundtlige tilbagekaldelse er midlertidig og gælder kun i den aktuelle sygdomssituation.
    • Hvis en patient fx trækker sit fravalg tilbage på vej til en indlæggelse på sygehuset og bliver udskrevet igen, gælder tilbagetrækningen altså ikke, når patienten vender tilbage fx til plejecenteret.

Hvis du genopliver en patient, der har fravalgt genoplivningsforsøg

Hvis du ikke har haft mulighed for at slå op i journalen og derfor kommer til at genoplive en patient, der har et fravalg af genoplivningsforsøg, vil du IKKE blive udsat for sanktioner.

Tal med patienten om genoplivning

Det er bedst for alle at få taget beslutninger om livets afslutning i god tid. Som sundhedsperson kan du gøre meget for at undgå unødig tvivl og uhensigtsmæssig behandling ved at tale med patienten om den sidste tid.

Det er også en god ide at opfordre patienten til at tale med lægen om den sidste tid, mens patienten stadig kan træffe beslutninger om sit eget liv.

Hospital

Læringsmateriale

Vi har udarbejdet læringsmateriale med information og praksisnære cases målrettet personale, der arbejder på hospitaler. 

Fravalg af genoplivningsforsøg for borgere over 60 år (PDF)

6 fravalg af genoplivningsforsøg (PDF)

Gense webinar om fravalg i hospitalssektoren

Fravalg af genoplivningsforsøg - folder

Er du i tvivl? - så genopliv!

Hvis du er i tvivl, om patienten har et fravalg af genoplivningsforsøg, skal du altid forsøge genoplivning.

FAQ om fravalg af genoplivningsforsøg

Folketinget har besluttet at give muligheden for fravalg af genoplivningsforsøg til alle habile borgere over 60 for at understøtte borgernes selvbestemmelse, livssyn og personlige ønsker. Muligheden for at registrere et fravalg af genoplivningsforsøg gælder, uanset om borgeren er syg eller ej.

Aldersgrænsen er fastsat ud fra en betragtning om, at rettigheden skal gælde borgere, for hvem ”ældrelivet” er inden for en overskuelig fremtid. Samtidig har det indgået i overvejelserne, at der alt andet lige vil være mindre risiko for, at man som borger er blevet inhabil, jo yngre man er, når man kan træffe sit valg.

En borgers fravalg af genoplivningsforsøg vil kunne ses i de elektroniske patientjournaler på hospitalerne, plejesektorens omsorgssystemer, de praktiserende lægers praksissystemer, de præhospitale patientjournaler og i sundhedsjournalen på sundhed.dk.

Det skal fremgå et lettilgængeligt sted i jeres system. Det er forskelligt fra system til system, hvor det vil kunne ses. I skal have en instruks på jeres behandlingssted, der angiver, hvor I kan se fravalget hos jer.

Nej. Det vil være forskel på, hvordan fravalget af genoplivningsforsøg ser ud fx i hospitalernes systemer og de kommunale omsorgssystemer.

Der går en uge, fra en borger har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg på sundhed.dk, til det kan ses i de relevante fagsystemer. Hvis en borger registrerer sit fravalg ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen, går der er uge, fra Sundhedsdatastyrelsen har registreret fravalget, til det kan ses i systemerne. Når fravalget kan ses i fagsystemerne, er det trådt i kraft.

Nej, hverken pårørende, plejepersonale eller andre må registrere et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop på sundhed.dk på vegne af en ældre borger. Kun habile borgere over 60 år kan registrere fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, og kun på egne vegne.

Borgere, der opfylder betingelserne for at registrere sig, må dog gerne få praktisk eller teknisk bistand fra andre til at registrere fravalget på sundhed.dk eller udfylde en blanket, hvis det konkret er nødvendigt.

Nej, når en borger har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, gælder det, indtil borgeren selv trækker fravalget tilbage. Det bliver ikke forældet og skal ikke fornyes.

Borgeren vil dog få en årlig påmindelse om, at der er registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, så vedkommende kan tage stilling til, om det evt. skal trækkes tilbage.

Hvis en borger trækker sit fravalg tilbage ved at logge på sundhed.dk og ændre registreringen, vil det slå igennem i fagsystemerne umiddelbart.

Hvis en borger trækker sit fravalg tilbage ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen, slår det igennem i systemerne, så snart Sundhedsdatastyrelsen har fjernet registreringen af fravalget.

I en aktuel sygdomssituation kan borgeren sige til en sundhedsperson, at hun eller han gerne vil forsøges genoplivet, selv om vedkommende har registreret et fravalg. Det kan fx være i akut situation, hvor borgeren fortryder sit fravalg. Den mundtlige tilbagekaldelse gælder med det samme, men kun midlertidigt – altså i den aktuelle sygdomssituation. Hvis en patient kalder sit fravalg af genoplivningsforsøg tilbage ved at sige det til dig, skal du:

  • Dokumentere det i journalen
  • Give informationen videre til andre sundhedspersoner omkring borgeren
  • Fortælle borgeren, at det kun gælder i den konkrete situation, hvis han eller hun ikke ændrer sin registrering på sundhed.dk.

Muligheden for midlertidigt at trække fravalget tilbage gælder for alle patienter, også selvom de er blevet vurderet inhabile af en læge.

At den mundtlige tilbagetrækning kun gælder midlertidigt betyder, at den gælder i den aktuelle sygdomssituation. Hvis en borger fx trækker sit fravalg tilbage på vej til en indlæggelse på sygehuset, gælder tilbagetrækningen ikke længere, hvis borgeren får det væsentligt bedre og bliver udskrevet igen – altså, når den aktuelle sygdomssituation ikke længere er den samme, som da fravalget blev trukket tilbage.

Det er en forudsætning for at kunne efterleve det nye fravalg af genoplivningsforsøg, at man ved, hvem borgeren er og kan slå vedkommende op i det relevante fagsystem. Ellers kan man ikke være sikker på, om borgeren har et aktuelt fravalg af genoplivningsforsøg.

Identifikation kan sikres ved at:

  • Sundhedspersonen selv kender borgeren.
  • Andre tilstedeværende sundhedspersoner eller nære pårørende kan identificere borgeren.
  • Borgeren har et gyldigt pas, kørekort eller legitimationskort eller både et sundhedskort og et billed-ID på sig, der stemmer overens.

Fravalget af genoplivningsforsøg ved hjertestop gælder, uanset hvad der er skyld i hjertestoppet. Hvis en borger får hjertestop i forbindelse med en ulykke, og du ved, at vedkommende har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, må du altså ikke forsøge genoplivning. Men hvis en borger er i en livstruende situation, uden at der er tale om hjertestop, skal du som sundhedsperson stadig yde førstehjælp og fx sikre frie luftveje, hvis en borger får noget galt i halsen. 

Fravalget af genoplivningsforsøg ved hjertestop gælder, uanset hvad der er skyld i hjertestoppet. Hvis en borger får hjertestop i forbindelse med et selvmordsforsøg, og du ved, at vedkommende har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, må du altså ikke forsøge genoplivning.

Når du ikke med sikkerhed ved, at en borger har et aktuelt fravalg af genoplivningsforsøg, skal du forsøge genoplivning ved hjertestop. Mens du forsøger genoplivning, kan en anden person måske ringe 112. Hvis der er mulighed for sikker identifikation med CPR-nummer, kan vagtcentralen slå borgeren op i systemet for at se, om borgeren har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg. Hvis det er tilfældet, skal du stoppe forsøg på genoplivning.

Hjerteløbere skal altid forsøge genoplivning, hvis de er kaldt ud til et hjertestop. De har ikke adgang til journalsystemer, og derfor kan de ikke på egen hånd efterleve et registreret fravalg af genoplivningsforsøg.

Hvis 112 modtager et opkald om en borger, hvor fx en læge på vagtcentralen vurderer, at der er tale om hjertestop, og med sikkerhed kan slå fast, at borgeren har registeret et fravalg, skal der ikke sendes hjerteløbere ud.

Hvis der er sendt hjerteløbere ud, og vagtcentralen først senere får sikker identifikation og information om, at patienten har registreret et fravalg, skal hjerteløberne kaldes tilbage.

Almen praksis

Nye regler

6 situationer, hvor du ikke skal genoplive

Som udgangspunkt skal du altid forsøge genoplivning, hvis patienten er livløs, men der er i alt 6 situationer, hvor sundhedspersoner ikke skal forsøge genoplivning, selvom patienten har hjertestop:

  1. Når døden er helt åbenbar, eller den var forventet af lægen.
  2. Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.
  3. Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.
  4. Når patienten selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.
  5. Når patienten selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
  6. Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og patienten er vurderet varigt inhabil.

Tal med patienten om den sidste tid

Som læge kan du gøre meget for at undgå unødig tvivl og uhensigtsmæssig eller uønsket behandling ved at tale med patienten om den sidste tid. Det er bedst for alle at få taget beslutninger om livets afslutning i god tid. Husk at dokumentere dit lægeligt begrundede fravalg og patientens holdning til genoplivningsforsøg i journalen.

6 undtagelser, hvor du ikke skal genoplive

Som udgangspunkt skal du altid forsøge genoplivning, hvis patienten er livløs, men der er i alt 6 situationer, hvor sundhedspersoner ikke skal forsøge genoplivning, selvom patienten har hjertestop.

1. Når døden er helt åbenbar eller forventet

Som udgangspunkt er det kun læger, der kan konstatere, at døden er indtrådt. Andre sundhedspersoner kan dog også gøre det, hvis de finder en patient, der helt åbenlyst er død.

Sundhedspersoner skal ikke forsøge genoplivning, hvis det er åbenlyst at døden er indtrådt. Det kan fx være:

  • Hvis der er synlig forrådnelse, åbenlyst dødelige skader eller kvæstelser, fx forkulning eller knusning af kraniet.
  • Det er ikke nok, at der ikke er puls.

2. Lægen fravælger genoplivning

Hvis plejepersonalet finder en livløs person, skal de tilkalde hjælp og indlede genoplivningsforsøg, medmindre det tydeligt fremgår af journalen, at genoplivning er fravalgt.

Når du som læge bliver ringet op i den situation, uanset om du er patientens egen læge, vagtlæge eller akutlæge, kan du beslutte, at personalet skal lade være eller stoppe med at genoplive.

3. Genoplivning er fravalgt på forhånd

I nogle tilfælde vil du som læge på forhånd have vurderet, at der ikke er grundlag for genoplivningsforsøg ved hjertestop.

Vær opmærksom på, at du er forpligtet til at inddrage og informere patienten så meget som muligt, med mindre patienten ikke ønsker den viden.

Hvis patienten er inhabil, fx på grund af demens, skal du i stedet inddrage de pårørende og personalet – ikke mindst for at kunne tage hensyn til, hvilke ønsker patienten har givet udtryk for, før han eller hun blev vurderet inhabil.

Husk at få noteret beslutningen om fravalget af genoplivningsforsøg tydeligt i journalen og at informere andre relevante behandlingssteder, fx plejehjemmet, om din beslutning.

4. Patienten har selv fravalgt genoplivning i den aktuelle sygdomssituation

En habil patient har altid ret til at fravælge genoplivningsforsøg i en aktuel sygdomssituation.

Aktuel sygdomssituation dækker både akut sygdom og kronisk sygdom, fx kræft, hjertesvigt eller KOL.

Patientens fravalg gælder først, når du eller en anden læge har bekræftet i journalen, at patienten er habil og forstår konsekvensen af sin beslutning

5. Borgeren har selv fravalgt genoplivningsforsøg ved hjertestop

Alle habile borgere, der er fyldt 60 år, kan registrere fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop. Borgeren registrerer fravalget ved at logge ind på sundhed.dk eller ved at indsende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen.

En uge efter at fravalget er registreret, vil det kunne ses i:

  • De praktiserende lægers praksissystemer.
  • De elektroniske patientjournalsystemer på hospitalerne.
  • Plejesektorens omsorgssystemer
  • De præhospitale patientjournalsystemer (PPJ)
  • Alarmcentralernes disponeringssystemer
  • I sundhedsjournalen på sundhed.dk

Borgere, der selv har fravalgt genoplivningsforsøg ved hjertestop, kan fortryde. En patient kan trække sit fravalg tilbage på to måder:

  1. Patienten kan logge ind på sundhed.dk og trække fravalget tilbage permanent.
    • Man kan se den elektroniske tilbagekaldelse i de elektroniske patientjournalsystemer med det samme.
  2. Patienten kan i en aktuel sygdomssituation sige til sundhedspersonen, at hun/han ønsker at blive forsøgt genoplivet selvom han eller hun har registreret et fravalg.
    • Den mundtlige tilbagekaldelse er midlertidig og gælder i den aktuelle sygdomssituation.

Hvis en patient trækker sit fravalg af genoplivningsforsøg tilbage ved at sige det til dig, skal du:

  • Dokumentere det i patientjournalen
  • Give besked til dem, der er med i behandlingen af patienten eller overtager den, fx plejecenteret eller ambulancepersonalet.
  • Fortælle patienten, at det kun gælder i den konkrete situation, hvis ikke han eller hun ændrer sin registrering på sundhed.dk.

Spørgsmål

Før du kan lade være med at forsøge genoplivning ved hjertestop, skal du kunne svare helt sikkert på:

  • Hvem er patienten?
  • Har patienten fravalgt genoplivningsforsøg ved hjertestop?
  • Hvis du ikke ved, om patienten har fravalgt genoplivningsforsøg, skal du altid forsøge genoplivning.
  • Mens du forsøger genoplivning, kan en anden undersøge, om patienten har fravalgt genoplivningsforsøg ved hjertestop, ved at slå op i journalen.
  • Husk! Det er ikke nok, at en pårørende oplyser, at der er fravalgt genoplivningsforsøg. Det er nødvendigt at slå det op, hvis du ikke selv er sikker på det.
  • Hvis du ikke har haft mulighed for at slå op i journalen og derfor kommer til at genoplive en patient, der har et fravalg af genoplivningsforsøg, vil du IKKE blive udsat for sanktioner.
  • Hvis en patient får hjertestop, og du lader være med at forsøge genoplivning, fordi patienten har et fravalg af genoplivningsforsøg, handler du med omhu og samvittighedsfuldhed, og du vil IKKE blive udsat for sanktioner.

 

6. Borgeren har et behandlingstestamente

Alle habile borgere kan oprette et behandlingstestamente, hvis han eller hun på forhånd har besluttet at fravælge livsforlængende behandling eller genoplivning i visse situationer, hvor man ikke længere selv er i stand til at tage stilling til sin behandling, fx hvis man er blevet ramt af demens.

Du kan finde oplysninger om en patients behandlings- eller livstestamente på FMK Online.

I et behandlingstestamente kan borgeren fravælge livsforlængende behandling, også genoplivning ved hjertestop, i tre situationer:

  • Hvis borgeren ligger for døden, og behandlingen kun vil forlænge livet, men ikke vil betyde, at borgeren får det bedre eller får lindret sine smerter.
  • Hvis borgeren er så svækket af sygdom, ulykke eller alder, at han eller hun aldrig igen kommer til at kunne tage vare på sig selv fysisk og mentalt.
  • Hvis behandlingen kan betyde, at borgeren overlever, men lægen vurderer, at de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af selve behandlingen vil være meget alvorlige og lidelsesfulde.

Testamentet gælder først, hvis en læge har vurderet, at borgeren er varigt inhabil og er i en af de situationer, som testamentet handler om.

Til læger

Læringsmateriale

Vi har udarbejdet læringsmateriale med information og praksisnære cases målrettet læger i almen praksis. 

Fravalg af genoplivningsforsøg (PDF)

Genoplivning eller ej Hvad er din rolle som læge?

Den sidste tid

En god afslutning på livet

Som læge kan du gøre meget i din kontakt med patienten og de pårørende for at undgå tvivl om den sidste tid, og for at patienten ikke får en uhensigtsmæssig eller uønsket behandling.

På siden 'En god afslutning på livet' kan du læse om patientens muligheder for selvbestemmelse ved livets afslutning og om smertedækning i den sidste tid.

Læs om:

  • Behandlingstestamentet
  • Patientens mulighed for at fravælge livsforlængende behandling og genoplivning
  • Lindring i den sidste tid, herunder palliativ sedering

Gå til siden

FAQ om fravalg af genoplivningsforsøg

Folketinget har besluttet at give muligheden for fravalg af genoplivningsforsøg til alle habile borgere over 60 for at understøtte borgernes selvbestemmelse, livssyn og personlige ønsker. Muligheden for at registrere et fravalg af genoplivningsforsøg gælder, uanset om borgeren er syg eller ej.

Aldersgrænsen er fastsat ud fra en betragtning om, at rettigheden skal gælde borgere, for hvem ”ældrelivet” er inden for en overskuelig fremtid. Samtidig har det indgået i overvejelserne, at der alt andet lige vil være mindre risiko for, at man som borger er blevet inhabil, jo yngre man er, når man kan træffe sit valg.

En borgers fravalg af genoplivningsforsøg vil kunne ses i de elektroniske patientjournaler på hospitalerne, plejesektorens omsorgssystemer, de praktiserende lægers praksissystemer, de præhospitale patientjournaler og i sundhedsjournalen på sundhed.dk.

Det skal fremgå et lettilgængeligt sted i jeres system. Det er forskelligt fra system til system, hvor det vil kunne ses. I skal have en instruks på jeres behandlingssted, der angiver, hvor I kan se fravalget hos jer.

Nej. Det vil være forskel på, hvordan fravalget af genoplivningsforsøg ser ud fx i hospitalernes systemer og de kommunale omsorgssystemer.

Der går en uge, fra en borger har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg på sundhed.dk, til det kan ses i de relevante fagsystemer. Hvis en borger registrerer sit fravalg ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen, går der er uge, fra Sundhedsdatastyrelsen har registreret fravalget, til det kan ses i systemerne. Når fravalget kan ses i fagsystemerne, er det trådt i kraft.

Nej, hverken pårørende, plejepersonale eller andre må registrere et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop på sundhed.dk på vegne af en ældre borger. Kun habile borgere over 60 år kan registrere fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, og kun på egne vegne.

Borgere, der opfylder betingelserne for at registrere sig, må dog gerne få praktisk eller teknisk bistand fra andre til at registrere fravalget på sundhed.dk eller udfylde en blanket, hvis det konkret er nødvendigt.

Nej, når en borger har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, gælder det, indtil borgeren selv trækker fravalget tilbage. Det bliver ikke forældet og skal ikke fornyes.

Borgeren vil dog få en årlig påmindelse om, at der er registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop, så vedkommende kan tage stilling til, om det evt. skal trækkes tilbage.

Hvis en borger trækker sit fravalg tilbage ved at logge på sundhed.dk og ændre registreringen, vil det slå igennem i fagsystemerne umiddelbart.

Hvis en borger trækker sit fravalg tilbage ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen, slår det igennem i systemerne, så snart Sundhedsdatastyrelsen har fjernet registreringen af fravalget.

I en aktuel sygdomssituation kan borgeren sige til en sundhedsperson, at hun eller han gerne vil forsøges genoplivet, selv om vedkommende har registreret et fravalg. Det kan fx være i akut situation, hvor borgeren fortryder sit fravalg. Den mundtlige tilbagekaldelse gælder med det samme, men kun midlertidigt – altså i den aktuelle sygdomssituation. Hvis en patient kalder sit fravalg af genoplivningsforsøg tilbage ved at sige det til dig, skal du:

  • Dokumentere det i journalen
  • Give informationen videre til andre sundhedspersoner omkring borgeren
  • Fortælle borgeren, at det kun gælder i den konkrete situation, hvis han eller hun ikke ændrer sin registrering på sundhed.dk.

Muligheden for midlertidigt at trække fravalget tilbage gælder for alle patienter, også selvom de er blevet vurderet inhabile af en læge.

At den mundtlige tilbagetrækning kun gælder midlertidigt betyder, at den gælder i den aktuelle sygdomssituation. Hvis en borger fx trækker sit fravalg tilbage på vej til en indlæggelse på sygehuset, gælder tilbagetrækningen ikke længere, hvis borgeren får det væsentligt bedre og bliver udskrevet igen – altså, når den aktuelle sygdomssituation ikke længere er den samme, som da fravalget blev trukket tilbage.

Det er en forudsætning for at kunne efterleve det nye fravalg af genoplivningsforsøg, at man ved, hvem borgeren er og kan slå vedkommende op i det relevante fagsystem. Ellers kan man ikke være sikker på, om borgeren har et aktuelt fravalg af genoplivningsforsøg.

Identifikation kan sikres ved at:

  • Sundhedspersonen selv kender borgeren.
  • Andre tilstedeværende sundhedspersoner eller nære pårørende kan identificere borgeren.
  • Borgeren har et gyldigt pas, kørekort eller legitimationskort eller både et sundhedskort og et billed-ID på sig, der stemmer overens.

Fravalget af genoplivningsforsøg ved hjertestop gælder, uanset hvad der er skyld i hjertestoppet. Hvis en borger får hjertestop i forbindelse med en ulykke, og du ved, at vedkommende har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, må du altså ikke forsøge genoplivning. Men hvis en borger er i en livstruende situation, uden at der er tale om hjertestop, skal du som sundhedsperson stadig yde førstehjælp og fx sikre frie luftveje, hvis en borger får noget galt i halsen. 

Fravalget af genoplivningsforsøg ved hjertestop gælder, uanset hvad der er skyld i hjertestoppet. Hvis en borger får hjertestop i forbindelse med et selvmordsforsøg, og du ved, at vedkommende har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg, må du altså ikke forsøge genoplivning.

Når du ikke med sikkerhed ved, at en borger har et aktuelt fravalg af genoplivningsforsøg, skal du forsøge genoplivning ved hjertestop. Mens du forsøger genoplivning, kan en anden person måske ringe 112. Hvis der er mulighed for sikker identifikation med CPR-nummer, kan vagtcentralen slå borgeren op i systemet for at se, om borgeren har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg. Hvis det er tilfældet, skal du stoppe forsøg på genoplivning.

Hjerteløbere skal altid forsøge genoplivning, hvis de er kaldt ud til et hjertestop. De har ikke adgang til journalsystemer, og derfor kan de ikke på egen hånd efterleve et registreret fravalg af genoplivningsforsøg.

Hvis 112 modtager et opkald om en borger, hvor fx en læge på vagtcentralen vurderer, at der er tale om hjertestop, og med sikkerhed kan slå fast, at borgeren har registeret et fravalg, skal der ikke sendes hjerteløbere ud.

Hvis der er sendt hjerteløbere ud, og vagtcentralen først senere får sikker identifikation og information om, at patienten har registreret et fravalg, skal hjerteløberne kaldes tilbage.