TeleKOL er en betegnelse for et særligt, telemedicinsk behandlingstilbud rettet til patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Ved teleKOL får patienterne udleveret udstyr til monitorering i hjemmet, så de selv kan måle bl.a. puls og iltindhold i blodet. Samtidig kan de løbende have samtaler med en sygeplejerske om behandlingen, fx over video. Nogle patienter får hjælp fra kommunen til behandlingen, mens andre alene har kontakt til en sygehusafdeling.
Fra oktober 2024 indleder Styrelsen for Patientsikkerhed en række tilsyn med udgangspunkt i sygehusafdelinger, der tilbyder teleKOL-behandling. Ved tilsynene ser vi på, hvordan behandlingen er organiseret, både fra sygehusets side og fra kommunens side, og hvordan samarbejdet fungerer mellem sygehuse, kommuner og patienter.
Vi vil også undersøge, hvordan behandlingsstederne sikrer, at patienterne bliver klædt godt på til at bruge det udstyr, de får udleveret, og om de har de nødvendige forudsætninger for at følge behandlingen.
De tilsynsførende vil desuden tale med patienterne selv, bl.a. om, hvordan de oplever behandlingen, og om de ved, hvad de skal gøre og hvem de skal kontakte, hvis de fx får det dårligere.
Læs mere om tilsynet og se målepunkterne på stps.dk