Klog på UTH

Får du talt om metal, inden din patient skal MR-scannes?

07-03-2023

Det medfører aflysninger, forsinket diagnose og spildtid på billeddiagnostiske afdelinger, når patienter møder op til MR-scanning med kontrolskemaer, der ikke er udfyldt tilstrækkeligt. Derfor bør du som henvisende læge eller kiropraktor altid udfylde kontrolskemaet sammen med patienten, når du henviser til MR-scanning.

Klog på UTH er et nyhedsbrev med cases inspireret af hændelser fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase. 

Der bliver rapporteret utilsigtede hændelser om, at kontrolskemaer i forbindelse med MR-scanning enten ikke er udfyldt eller udfyldt utilstrækkeligt.

Det medfører ofte, at patientens diagnose bliver forsinket, fordi scanningen må aflyses. I værste fald kan det give alvorlige skader på en patient, hvis man MR-scanner trods metalimplantat, da det kan medføre, at implantatet bliver opvarmet, flytter sig eller holder op med at virke. Det gælder fx øreimplantater, pacemakere, metalclips, stents, tandproteser med magnetisk tryklås, kunstige hjerteklapper, medicinpumper mv.

Hvis du er i tvivl, bør du tage kontakt til billeddiagnostisk afdeling, inden du sender henvisningen. Du kan finde kontrolskemaer og vejledninger på din regions instruksportal.

Case

En patient bliver som del af sit kræftpakkeforløb sendt til MR-scanning. I kontrolskemaet, som lægen har vedlagt henvisningen, er der ikke oplyst nogen kontraindikationer til MR-scanning.

Da patienten skal gøres klar til scanningen, kan radiografen se en bule under blusen og spørger derfor, om patienten har pacemaker, hvortil patienten svarer ja. Scanningen må derfor aflyses, og en ny må koordineres med pacemaker-ambulatoriet. Konsekvensen er, at udredningen af patienten bliver forsinket.

Vær opmærksom på

  • At udfylde kontrolskemaet sammen med patienten, når du henviser til MR-scanning.
  • At spørge patienten til metal i kroppen på en forståelig måde. Ikke alle patienter er klar over, hvad de eventuelt har fået indopereret.
  • At oplyse produktnavn og årstal for implantat i skemaet - og hvis muligt også sygehuset, hvor implantatet er indopereret.

Klog på UTH