Fra 1. juli 2023 må du ikke benytte titlen osteopat, hvis du ikke er autoriseret

31-05-2023

I forbindelse med indførslen af autorisationsordningen for osteopater, blev der vedtaget en overgangsordning, der betød at alle der forud for den 1. juli 2018 havde udøvet osteopati i Danmark i en periode måtte benytte titlen osteopat i Danmark, også selvom de endnu ikke havde opnået en autorisation som osteopat.

Denne overgangsordning udløber den 30. juni 2023, og herefter må man ikke længere benytte titlen osteopat i Danmark, med mindre man har en dansk autorisation som osteopat.

Dette betyder bl.a., at du ikke må reklamere med, at du er osteopat eller udfører manipulationsbehandling af rygsøjlen, hvis du ikke har en dansk autorisation.

Det kan straffes med bøde, hvis du udfører manipulationsbehandling af rygsøjlen eller benytter titlen osteopat eller på anden måde giver indtryk af, at du har en autorisation som osteopat, hvis du ikke har en autorisation jf. autorisationslovens § 78 og § 79.

FAQ

Du må fortsat ikke benytte titlen osteopat. Styrelsen arbejder målrettet på at få færdigbehandlet så mange ansøgninger som muligt forud for ordningens udløb.

Du må ikke give udtryk af at være autoriseret osteopat, hvis du ikke er det. Vi anbefaler derfor at du ikke benytter ordet osteopat i forbindelse med din markedsføring.

Du kan benytte en anden og ikke beskyttet titel – fx manuel behandler eller lignende.

De fleste af teknikkerne er ikke et virksomhedsforbeholdt område, så du må som udgangspunkt gerne bruge de teknikker, du har lært på studiet.

Du skal dog være særligt opmærksom på, at du ikke automatisk har ret til at udføre manipulationsbehandling af rygsøjlen. Dette er forbeholdt virksomhedsområde for kiropraktorer, læger, osteopater, fysioterapeuter og registrerede alternative behandlere med mindst 250 timers uddannelse inden for manuel behandling jf. autorisationslovens § 52, stk. 5.

Hvis du er ved at uddanne dig, og du gerne vil benytte en titel undervejs i studiet, kan vi anbefale, at du benytter titlen praktikant eller osteopat-studerende.