På baggrund af tidligere journalaudits blev det tydeligt, at der med fordel kunne testes forskellige indsatser med fokus på at forbedre udskrivelsesforløb for ældre medicinske patienter, der blev udskrevet til midlertidige kommunale døgnpladser.
Arbejdsgang
Projektet varede i 3 år og bestod af følgende 4 indsatser:
Det mobile stuegangsteam: Et udgående hospitalsteam kørte ud og gik stuegang hos ældre komplekse borgere, som var blevet udskrevet til en midlertidig døgnplads. Formålet med besøgene var en helhedsgennemgang og en videre plan, der kunne være med til at forebygge genindlæggelser.
Triagering: Der blev i samarbejde med kommunalt sundhedspersonale udarbejdet et triageringsredskab til de kommunale midlertidige døgnpladser. Triageringen var en metode til dagligt at vurdere borgerens helbredstilstand og havde til formål at sikre en systematisk løbende vurdering samt handlinger/refleksioner på tværs af vagtlag. Redskabet var med til at hindre forværring eller opspore begyndende sygdom.
Prøvetagning i kommunerne: Der blev etableret CRP-apparater, ensrettet og kvalitetssikret måleudstyr, og dagligt blev der afhentet mikrobiologiske prøver på de 8 kommunale døgnpladser. Målet med indsatsen var at skabe mulighed for hurtigere prøvetagning, så sygdom kunne opspores, og behandling dermed kunne iværksættes hurtigere, og indlæggelser eventuelt forebygges.
Den gode udskrivelse: Denne indsats fokuserede på korrekt medicin og udlevering af relevant information, når borgeren blev udskrevet fra hospitalet til en midlertidig døgnplads. Ved at sikre korrekt medicin ved udskrivelse og relevant information om indlæggelsesforløbet kunne det kommunale plejepersonale bedre varetage den videre pleje.
Den gode udskrivelse indebar bl.a. følgende indsatser:
- Medicin i poser, der pakkes af farmakonomer. Det er testet og efterfølgende implementeret, at farmakonomer i afdelingen pakker medicin præparatvis i lynlåsposer ved udskrivelse til midlertidige pladser. Sygeplejerske på den midlertidige plads doserer selv medicinen i medgivne doseringsæsker. Dette er spredt og implementeret til yderligere 3 hospitalsafdelinger, som har farmakonomer ansat.
- Lommekort til læger. Med inspiration fra projektet "Sikker Sammenhæng" er der videreudviklet, testet og undervist i et lommekort til hospitalslæger i forhold til medicinafstemning ved indlæggelse og udskrivelse.
- Tjekliste, der sikrer udlevering af relevante informationer samt epikrise og besøgssammendrag (informationer om eget forløb i "patientvenligt sprog").
Du kan læse mere om projektets forskellige indsatser på projektets hjemmeside.
Udfordringer og løsninger
Der var primært organisatoriske systembarrierer i samarbejdet på tværs af hospital og kommuner i projektets opstartsfase.
Ellers var der stor villighed til at samarbejde om det fælles mål, både på hospital og i kommunerne.
En anden udfordring var at skabe en fælles platform for regionale og kommunale medarbejdere. Dette blev løst ved etablering af faste læringstræf hver 8. uge.
Ressourcer
- En læge og sygeplejerske på fuldtid.
- En farmaceut og en bioanalytiker ca. 15 timer/uge.
- En regional projektleder på fuldtid.
- En kommunal projektleder på fuldtid.
- Konsulentbistand i varierende grad til implementering af arbejdsgange på Nordsjællands Hospital.
- Sygeplejersker, terapeuter, farmaceuter og farmakonomer på de hospitalsafdelinger, der har arbejdet med "den gode udskrivelse".
- Undervisning af alt plejepersonale i de 8 kommuner. 184 personer har været på kursus af 2 dages varighed.
- Deltagelse af personale (sygeplejersker og assistenter) fra de 8 midlertidige døgnpladser, der har arbejdet med udvikling og implementering af projektets indsatser.
- Øvrige projektdeltagere (styregruppe og koordinationsgruppe).