Styrelsen for Patientsikkerhed har aktiveret smitteopsporing af abekopper i Danmark

23-05-2022

Efter første tilfælde af abekopper er diagnosticeret i Danmark, har Styrelsen for Patientsikkerhed igangsat smitteopsporing af nære kontakter til den smittede.

En overlæge fra Styrelsen for Patientsikkerheds beredskabsvagt har mandag morgen interviewet den første smittede med abekopper i Danmark. Den smittede mand udviste symptomer i forbindelse med rejseaktivitet til Spanien.

Styrelsen har nu indledt den egentlige smitteopsporing, der ved tilfælde af abekopper foretages for nære kontakter til personer, som har bekræftet infektion eller mistænkes for smitte.

For at være nær kontakt til en smittet med abekopper, skal man have været i kontakt med den smittede, efter den smittede har fået symptomer på sygdommen.

Som nær kontakt til en smittet med abekopper, behøver man ikke gå i isolation, så længe man ikke har symptomer. Udvikler man som nær kontakt symptomer på abekopper, skal man gå i selvisolation og kontakte den infektionsmedicinske afdeling, som styrelsen har anvist.

Definition af nær kontakt til smittede med abekopper

  • Vedr. husstandskontakter, er det Styrelsen for Patientsikkerhed der vurderer, om vedkommende opfylder kriterierne for at være nær kontakt jf. nedenfor.
  • Tæt kontakt (< 1 meter) med en person, der har mistænkt eller bekræftet infektion.
  • Direkte kontakt med hud og kropsvæsker fra person med mistænkt eller bekræftet infektion.
  • Delt seng eller tøj med person med mistænkt eller bekræftet infektion.

Jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af abekopper i Danmark