Husk det blå EU-sygesikringskort ved påskeferie i EU og Norden

04-04-2022

Påsken står for døren, og flere danskere bruger anledningen til at tage på ferie i Europa eller de nordiske lande. Da det blå EU-sygesikringskort ikke er digitalt, opfordrer Styrelsen for Patientsikkerhed til, at man husker at have det fysiske kort på sig og holder sig orienteret om, hvordan man er dækket på sin ferie – også i forhold til COVID-19.

Styrelsen for Patientsikkerhed råder danskerne til at huske at have deres blå EU-sygesikringskort på sig, når de tager på ferie i Europa og Norden. Det gælder også smutturen over grænsen en enkelt dag.

"EU-sygesikringskortet er endnu ikke digitalt, og derfor skal man huske at have det blå plastikkort på sig, så man kan vise det, hvis man får behov for nødvendig behandling på sin ferie," siger Anne Maj Fromholt, sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed.

EU-sygesikringskortet kan dække udgifter til behandling, når man henvender sig ved sygehuse, klinikker og hos sundhedspersoner, der har en aftale med landets offentlige sygesikring. Kortet er ikke en erstatning for en rejseforsikring, og man kan ikke forvente at få dækket alle udgifter i tilfælde af sygdom på en ferie.

Forskelligt fra land til land

EU-sygesikringskortet giver i alle EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz og Storbritannien ret til at få dækket offentlige udgifter til nødvendig behandling under ens ferie. Det er op til en sundhedsperson i det pågældende land at vurdere, om man har behov for behandling, som ikke kan vente, til man er hjemme i Danmark.

Landenes offentlige sygesikringer er indrettet forskelligt. I flere lande er der hel eller delvis egenbetaling i sundhedsvæsenet. Med EU-sygesikringskort skal man have adgang til behandling på de vilkår og til den pris, der gælder for borgere, der er sygesikret i landet.

Find oplysninger på Europa-Kommissionens hjemmeside om, hvordan man kan bruge det blå kort i de enkelte medlemslande.

Vær opmærksom på, at man ikke kan få dækket udgifter til privat behandling eller hjemtransport i tilfælde af sygdom eller død. Vil man minimere risikoen for udgifter, skal man derfor tegne en privat rejseforsikring til at dække udgifter i tilfælde, hvor det blå kort ikke dækker.

Særligt i forhold til COVID-19

EU-sygesikringskortet dækker fortsat under COVID-19. Inden man rejser afsted, er det en god ide, at man undersøger lokale forhold, som kan få betydning for ens ferie. Har man, som supplement til kortet, også en rejseforsikring, opfordrer styrelsen til at være ekstra opmærksom på, hvordan man er dækket i forhold til det land i Europa, man rejser til. Man bør sætte sig godt ind i sin private forsikring og undersøge, hvordan den dækker i en tid med COVID-19.

  • Når borgere får behandling i et andet land, dækket af EU-sygesikringskortet, sendes regningen for den offentlige udgift direkte til Styrelsen for Patientsikkerhed.
  • Man kan også fortsat bruge EU-sygesikringskortet på en ferie i Storbritannien. Læs mere om ferie og korte ophold her
  • Det blå kort dækker behandling hos sundhedspersoner, der har en aftale med den offentlige sygesikring i det land, man opholder sig i og på de vilkår, der gælder i det land.
  • Kortet dækker ikke kun akut opstået sygdom, men den behandling, der bliver vurderet nødvendig – også af eksisterende eller kronisk sygdom. I visse situationer skal man have en aftale med behandlingsstedet, fx ved dialysebehandling.
  • Det blå kort dækker ikke hjemtransport eller behandling på private sygehuse eller klinikker. For at få det dækket, kan man tegne en rejseforsikring. Vær særligt opmærksom på dækningen under COVID-19-situationen.
  • Hvis man har glemt sit blå kort og betalt for behandlingen, kan man søge refusion hos Styrelsen for Patientsikkerhed efter EU's regler om det blå kort eller hos sin region efter de danske tilskudsregler. Sørg for at få en kvittering for betalingen.
  • Er ens EU-sygesikringskort udløbet, kan man ansøge om et nyt kort på borger.dk.