COVID-19: 44 af landets kommuner er nu med i samarbejde om smitteopsporing

10-02-2021

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu indgået aftale med 44 kommuner om at bidrage til smitteopsporingen. Engagementet fra de mange kommuner styrker den nationale smitteopsporingsindsats.

Siden 25. januar har knap halvdelen af landets kommuner indgået aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bidrage til smitteopsporingen. Senest er store kommuner som Odense og København blevet en del af samarbejdet.

"Vi er glade for, at der allerede er så mange kommuner, der gerne vil samarbejde om at få brudt smittekæderne. Kommunerne har et unikt lokalt kendskab, der gør en forskel for smitteopsporingen," siger Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen for Patientsikkerhed informerer samarbejdskommunerne om smittede, som Coronaopsporingsenheden under Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har kunne opnå kontakt til inden for de første 24 timer, efter styrelsen har modtaget besked om, at den pågældende borger er smittet. Den smittede vil have modtaget brev i e-Boks, og hvis den smittede ved testbooking har oplyst et telefonnummer, har Coronaopsporingsenheden også med sms og flere opkald forsøgt at opnå telefonisk dialog med den smittede.

Klædt på til smitteopsporing

Styrelsen for Patientsikkerhed leverer materialer til oplæring af de kommunale medarbejdere, der skal indgå i smitteopsporingsindsatsen. Styrelsen for Patientsikkerhed afholder løbende webinarer og udarbejder inspirationsmaterialer, som kommunerne kan bruge til at tilrettelægge og organisere det lokale arbejde.

"Det er enormt positivt, at så mange kommuner tager opgaven på sig. Erfaringen viser tydeligt, at smitteopsporing er et godt værktøj i forhold til at inddæmme og begrænse smitten. Derfor er det vigtigt, at vi også i de tilfælde, hvor smitteopsporingsenheden i første omgang ikke får kontakt til en smittet borger, har mulighed for at fastholde arbejdet, så vi kan få brudt smittekæderne," siger Jacob Bundsgaard, formand i Kommunernes Landsforening.

Styrelsen for Patientsikkerhed er fortsat i dialog med en række kommuner om at indgå aftale om deres bidrag til smitteopsporingen og forventer, at endnu flere kommuner vil tilslutte sig i de kommende uger.

  • Aftalen mellem Regeringen og KL om, at kommunerne kan spille en større rolle i smitteopsporingen er udmøntet i to bekendtgørelser.
  • Rammerne for kommunernes indsats er aftalt mellem den enkelte kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed.
  • Styrelsen for Patientsikkerhed kan som følge af aftalen udlevere oplysninger om de smittede, som Coronaopsporingsenheden under Styrelsen for Patientsikkerhed ikke opnår telefonisk kontakt til inden for 24 timer.
  • I løbet af de første 24 timer sender Coronaopsporingsenheden et brev i den smittedes e-Boks, hvis den smittede ved testbooking har oplyst et telefonnummer, har Coronaopsporingsenheden også med sms og flere opkald forsøgt at opnå telefonisk dialog med den smittede.
  • De kommuner, som pr. 10. februar har indgået aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om bidrag til smitteopsporingen, er: Aalborg, Albertslund, Ballerup, Billund, Brøndby, Egedal, Esbjerg, Favrskov, Fredericia, Frederiksberg, Gladsaxe, Glostrup, Haderslev, Helsingør, Hillerød, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Høje Tåstrup, Ishøj, Kolding, København, Lemvig, Lejre, Mariagerfjord, Middelfart, Odder, Odense, Randers, Roskilde, Rødovre, Skanderborg, Slagelse, Svendborg, Syddjurs, Taarnby, Vallensbæk, Varde, Vejen, Vejle, Viborg, Vordingborg, Ærø, Århus.