COVID-19; Positiv test? Sådan forholder du dig, hvis du eller dit barn er smittet

26-09-2020

Du har fået taget en prøve, som viser, at du har coronavirus, eller du er forælder til et barn, som er blevet testet positiv. Hvordan skal du forholde dig, så du forhindrer yderligere smittespredning?

Vær opmærksom på, at denne tekst drejer sig om retningslinjer, som kan have ændret sig.

Se de aktuelle råd og retningslinjer om coronasmitte og -test

Det er vigtigt, at du med det samme isolerer dig. For at stoppe smittespredningen hurtigt er det vigtigt, at du allerede nu finder ud af, hvem du kan have smittet og informerer dem.

Du vil blive kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed, der vil hjælpe dig med at finde og informere de nære kontakter, som du kan have smittet.

Når vi kontakter dig, kan vi også vejlede dig om, hvordan du skal forholde dig, så du undgår at smitte andre.

Vi kan kun kontakte dig, hvis vi kan finde dit telefonnummer. Hvis du ikke hører fra os, opfordrer vi dig til at kontakte os direkte i Coronaopsporing på 32 32 05 11, tast 1.

Du skal gå i selvisolation. Det betyder, at du skal undgå kontakt med andre mennesker, fx at:

  • du skal blive hjemme (gælder også arbejde og indkøb)
  • du bør undgå fysisk kontakt med personer, du bor sammen med og – hvis det er muligt – benytte et andet toilet og bad end dem
  • du skal aflyse alle besøg.

Hvor længe du skal være isoleret fra andre kommer an på, om du har symptomer på coronavirus eller ej.

 

Hvis du ikke kan holde afstand fra dem, som du bor sammen med, fx fordi din bolig er meget lille, eller du bor sammen med nogen, som er i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb, så kan du måske få

tilbudt et frivilligt isolationsophold uden for hjemmet

Hvis dit barn har fået taget en prøve, som viser, at barnet har coronavirus

Det er vigtigt, at du med det samme sørger for, at barnet isolerer sig. For at stoppe smittespredningen hurtigt er det vigtigt, at du allerede nu finder ud af, hvem dit barn kan have smittet og informerer dem.

Du vil blive kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed, der vil hjælpe dig med at finde og informere de nære kontakter, som dit barn kan have smittet.

Når vi kontakter dig, kan vi også hjælpe med, hvordan du skal forholde dig for at undgå at dit barn smitter andre.

Dit barn skal gå i selvisolation.

Det betyder, at dit barn skal undgå kontakt med andre mennesker, fx at:

  • dit barn skal blive hjemme (gælder også skole og institution)
  • dit barn bør undgå fysisk kontakt med personer, barnet bor sammen med, og hvis muligt benytte et andet toilet og bad end andre
  • dit barn skal aflyse alle besøg med andre.

Hvor længe dit barn skal være isoleret fra andre kommer an på, om dit barn har symptomer på coronavirus eller ej.

Hvis dit barn ikke kan holde afstand fra dem, som i bor sammen med, fx fordi din bolig er meget lille, eller I bor sammen med nogen, som er i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb, kan I måske få tilbudt et frivilligt isolationsophold uden for hjemmet.

Du skal finde ud af, hvem de nære kontakter er, hvis du eller dit barn er testet positiv

Du skal finde ud af, hvem du/dit barn har været tæt sammen med i den tid, du/barnet har kunnet smitte. Det gælder både privat og på arbejde – og for barnet både i skole/institution og fritiden.

  • Hvis du/barnet har symptomer er det dem, du/barnet har været tæt sammen med, 2 dage før symptomerne startede, og indtil du isolerede dig/sørgede for, at dit barn isolerede sig.
  • Hvis du/barnet ikke har symptomer, er det dem, du/barnet har været tæt sammen med 2 dage før, du/barnet blev testet for coronavirus og indtil nu.
  • Du bør informere din arbejdsgiver om, at du er smittet med coronavirus. Hvis dit barn er smittet med coronavirus, skal du informere ledelsen på barnets skole/daginstitution.

Læs mere om selvisolation, og om hvad en nær kontakt er, her:

https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Til-dig-der-er-testet-positiv-for-ny-coronavirus

Dét skal du fortælle dine/dit barns nære kontakter

Når du har fundet ud af, hvem der er dine/dit barns nære kontakter, skal du fortælle dem/deres forældre (hvis der er tale om børn), at:

de kan være blevet smittet med coronavirus

de skal selvisolere sig

de skal testes 2 gange – normalt første gang på 4. dagen efter at I har haft kontakt, anden gang på 6. dagen efter at I har haft kontakt de skal bestille de 2 test ved at kontakte Coronaopsporing på 32 32 05 11, tast 2.

Det er vigtigt, at testene til dine/dit barns nære kontakter bestilles hos Coronaopsporing, så de nære kontakter hurtigt kan få svar. Del gerne Sundhedsstyrelsens pjece til nære kontakter: https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Til-dig-der-er-naer-kontakt-til-person-med-ny-coronavirus

Kontaktoplysninger

Har du spørgsmål til kontaktopsporing eller test, kan du ringe til Coronaopsporing på 32 32 05 11, tast 1

Hvis dine/dit barns nære kontakter har spørgsmål, kan de ringe til Den myndighedsfælles hotline på 70 20 02 33, tast 2

Har du spørgsmål om behandlingen af din/dit barns sygdom, så skal du kontakte familiens læge.