"At få smittekæderne brudt er helt essentielt og det kræver et samspil mellem borgerne og myndighederne så opsporingen kan forløbe så smidigt som muligt. Med stigende smittetal har vi en stor fælles opgave foran os. Derfor er det vigtigt, at vores kapacitet løbende forøges, så vi hele tiden er på forkant med udviklingen," siger Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed.
Siden juni har der været oprettet en smitteopsporingsenhed under Styrelsen for Patientsikkerhed, der med støtte fra den Nationale Operative Stab under Rigspolitiet arbejder med at tilbyde støtte med kontaktopsporing af nære kontakter. Hver dag bistår kontaktopsporingsenheden i Jonstruplejren Styrelsen for Patientsikkerhed med smitteopsporingsarbejdet og særligt med at opspore nære kontakter til de smittede, som styrelsen har været i kontakt med.
Det er medarbejdere fra politiet, Styrelsen for Patientsikkerhed, Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen, der sammen med eksterne vikarer udgør kontaktopsporingsenheden. For at mindske smitten skal nære kontakter til en smittet testes og selvisolere sig, indtil testresultatet foreligger.
"Kontaktopsporingsenheden bliver hele tiden tilpasset til smittetallene. Det betyder, at vi nu igen udvider kapaciteten markant, så vi får endnu flere folk ved telefonerne. Det er vigtigt, at både smittede og nære kontakter bliver orienteret grundigt om, hvad der gælder, når man er smittet eller har været tæt på en smittet, så man kan gå i selvisolation og blive testet. Det er et fælles ansvar, vi som borgere og myndigheder skal løfte i fællesskab", siger rigspolitichef Thorkild Fogde.