Vigtig information om ophør af karantæne og isolation

12-03-2020

Sundhedsvæsenet følger ikke længere op på personer, der har været i karantæne på grund af mulig smitte med corona virus/covid-19

Onsdag den 11. marts 2020 på Statsministeriets pressemøde blev det meldt ud til befolkningen, at Danmark ikke længere benytter sig af en inddæmningsstrategi i forhold til corona virus. Det betyder, at der nu ændres praksis for håndtering af personer, der er smittet med corona virus, og personer, der har været i karantæne.

Hvad ændrer sig for personer, der har været i karantæne (og hvor der er gået mindre end 14 dage siden sidste kontakt med en person smittet med corona virus)?

Personer, der har været i karantæne, vil ikke længere blive kontaktet dagligt om den karantæne, som de og eventuelt deres husstand er sat i.

Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler, at personer, der har været i karantæne, bliver i eget hjem og minimerer social kontakt med personer uden for husstanden, så de ikke udsætter andre for mulig smitte.

Personerne bør derfor ikke færdes uden for hjemmet, før der er gået 14 dage, siden de sidst var i kontakt med en person smittet med corona virus.

Hvad ændrer sig for personer i isolation?

Begrebet isolation i eget hjem anvendes ikke længere. Personer, der allerede er sat i isolation, betegnes nu som syg i eget hjem. Som syg i eget hjem anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at man bliver i eget hjem og minimerer social kontakt med personer uden for husstanden, indtil man er uden symptomer og dermed smittefri. Formålet med anbefalingen er at forhindre, at andre udsættes for mulig smitte.

Råd til personer, der har været i karantæne

Symptomer: Du bør stadig holde øje med symptomer på smitte med corona. Det kan være feber og/eller tegn på luftvejsinfektion, kulderystelser, muskelsmerter, ondt i halsen, hovedpine, diarré, kvalme/opkastning.

Hvis du oplever symptomer, skal du ringe til egen læge eller vagtlægen.

Undgå tæt kontakt: Du bør fortsat undgå tæt kontakt med andre mennesker – også egen familie og andre i din husstand.

Hygiejne: Sørg for at holde god håndhygiejne ved ofte at vaske hænder med vand og sæbe. Rengør toilet, bad og køkken dagligt med almindelige rengøringsmidler.

Råd til personer, der er syge i eget hjem

Undgå tæt kontakt: Du bør fortsat undgå tæt kontakt med andre mennesker, inklusive dem i din egen husstand, ved at holde dig hjemme, indtil du er helt rask.

Vær opmærksom på hygiejnen, hvis du er syg i eget hjem: Det er vigtigt, at du holder god håndhygiejne ved ofte at vaske hænder med vand og sæbe. Rengør dagligt toilet, bad og køkken samt det/de rum, som du opholder sig i. Brug almindelige rengøringsmidler.

Deles toilet og bad med andre i husstanden, anbefales det, at det er den smittede, der gør rent efter sig selv.

Håndklæder, sengelinned samt undertøj skal vaskes på min. 80 °C. Det øvrige tøj vaskes så vidt muligt på min. 60 °C.

Hvis din behandling ikke er afsluttet fra infektionsmedicinsk afdeling eller børneafdeling, og du er i tvivl om dit fortsatte behandlingsforløb, skal du kontakte den afdeling, der behandler dig.

Følg i øvrigt de anbefalinger, som du har fået fra den behandlende sygehusafdeling.

Hvis din behandling er afsluttet fra infektionsmedicinsk afdeling eller børneafdeling, kan du kontakte egen læge eller vagtlæge ved behov.