Passagerer på fly til København konstateret smittet med COVID-19

16-06-2020

Styrelsen for Patientsikkerhed kan spore en forbindelse mellem flere smittede med COVID-19 og et fly, der er landet i Københavns Lufthavn.

Flere personer smittet med COVID-19 har været ombord på det samme fly til København.

Det har Styrelsen for Patientsikkerhed kunnet konstatere gennem sit arbejde med smitteopsporing.

Det drejer sig indtil videre om seks personer, hvoraf de fire har været smitsomme, imens de har været ombord på flyet.

"I vores arbejde med kontaktopsporing har der tegnet sig et mønster, hvor flere smittede har været ombord på det samme fly. Det drejer sig indtil videre om seks personer. Heraf har fire været smitsomme på det tidspunkt, hvor de har befundet sig ombord på flyet. Vi kan dog ikke udelukke, at vi i vores opsporingsarbejde finder flere," siger Anette Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen for Patientsikkerhed er nu i gang med at opspore andre passagerer fra flyet, der har siddet i nærheden af de fire smittede, og derfor potentielt kan være smittet med COVID-19.

"Vi arbejder på at stoppe smittekæderne, så virussen ikke breder sig yderligere. Vi har derfor fået udleveret passagerlisterne fra flyselskabet, og er i gang med at tage kontakt til personer, der har siddet i nærheden af de smittede på flyet," siger Anette Lykke Petri.

Afstand og håndhygiejne er vigtigt

Der er tale om fly nummer PK8771 fra Islamabad i Pakistan, der er landet i Københavns Lufthavn den 6. juni 2020.

"Denne sag illustrerer rigtig godt, hvorfor det er så vigtigt, at vi alle sammen stadig husker at holde afstand og holde god hygiejne," siger Anette Lykke Petri og fortsætter:

"COVID-19 er meget smitsom, og man kan være smittet uden selv at være klar over det. Derfor kan der gå mange dage, fra en person bliver smittet, til man bliver testet positiv, og i den periode kan man nå at smitte andre".

Personer, der har været ombord på det pågældende fly opfordres til at være ekstra opmærksomme på symptomer på COVID-19.

"Har man mistanke om, at man kan være smittet med COVID-19, opfordrer vi til, at man isolerer sig selv og booker en tid til test eller ringer til sin læge. Man skal ikke møde uanmeldt op i lægens konsultation, da man kan risikere at smitte andre i venteværelset," siger Anette Lykke Petri.

Kommer man hjem fra rejse i udlandet opfordres man kraftigt til at holde sig hjemme i 14 dage efter hjemkomst. Man kan læse mere på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Man kan selv booke test for COVID-19.