Alle hjemvendte borgere fra Hubei til Danmark er testet negativ for ny coronavirus

04-02-2020

Alle de borgere, der henholdsvis fredag og søndag vendte hjem til Danmark for Hubei-provinsen i Kina er testet negativ for ny coronavirus. Det står klart, efter at Statens Serum Institut i nat har afsluttet test på prøver fra de hjemkomne.

I alt er 15 personer landet i Roskilde Lufthavn hhv. fredag og søndag.

Tre af dem er fra et andet nordisk land og er transporteret videre. En af dem er ledsagende medarbejder i Udenrigsministeriet, der kun har opholdt sig fem timer i Wuhan og har gennemført hele hjemrejsen i beskyttelsesudstyr.

Derfor har Statens Serum Institut gennemført i alt 11 test, og resultatet af dem alle er altså negativ for ny coronavirus. Det samme gælder den dansker, der måtte afbryde hjemrejsen i Bruxelles under mistanke for smitte. Meldingen fra de belgiske myndigheder mandag aften var, at også denne test var negativ.

"Det er en glædelig besked, at alle de hjemrejsende er fri for smitte for nuværende. Selvom risikoen for, at de rejsende skulle være smittet var relativ lav, er det betryggende for alle, at vi nu har dokumentation for, at der ikke er tegn på smitte hos nogen af dem," siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

De 11 borgere, som landede i Roskilde Lufthavn henholdsvis fredag og søndag aften, har alle været i kontakt med læger fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Infektionsmedicinsk afdeling på henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Hvidovre Hospital har opsøgt alle i deres hjem, hvor de har taget prøver fra svælget på hver enkelt.

"Alle hjemvendte er blevet podet for smitte med ny coronavirus. Heldigvis kan der ikke spores smitte hos nogen af de hjemvendte. Vores læger følger dog stadig de hjemvendte tæt og er i daglig kontakt med dem, da de fortsat skal måle deres temperatur hver dag ud fra et forsigtighedsprincip," forklarer Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

På trods af, at alle de 11 hjemvendte borgere nu er testet negativ, har de danske sundhedsmyndigheder besluttet at opgradere risikovurderingen af dem fra lav til høj. De rejsende har undervejs på turen fra Kina til Europa alle befundet sig ombord på et fly, hvor der har befundet sig andre passagerer, som har haft symptomer på smitte. Og en enkelt af passagerne fra Belgien er netop blevet testet positiv, oplyser de belgiske myndigheder.

Danskeren, der har måtte overnatte på et belgisk hospital, vil blive transporteret hjem til Danmark i løbet af i dag.