STOP TÆNK TJEK: Ny kampagne om risikosituationslægemidler

17-09-2019

I anledningen af WHO’s internationale patientsikkerhedsdag lancerer Styrelsen for Patientsikkerhed og Medicin.dk en ny kampagne om lægemidler, der kræver særlig opmærksomhed – de såkaldte risikosituationslægemidler. Kampagnen skal bidrage til, at der sker færre medicineringsfejl.

En ny kampagne lanceret af Styrelsen for Patientsikkerhed og Medicin.dk skal sætte fokus på risikosituationslægemidler dvs. lægemidler, der kræver særlig opmærksomhed.
Kampagnen, der går under navnet STOP TÆNK TJEK, lanceres på WHO’s første verdensomspændende internationale patientsikkerhedsdag 17. september. Det overordnede budskab er, at sundhedspersonalet skal kende de syv grupper af risikosituationslægemidler og forstå, hvordan de skal håndtere dem.

Kampagnen er bygget op om en række læringsfilm om risikosituationslægemidler – i første omgang om fire af de syv lægemiddelgrupper. Indholdet i de korte film bliver formidlet af social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker og sætter fokus på, hvordan man undgår fejlmedicinering. Filmene er velegnet til undervisningsbrug.

"Styrelsen for Patientsikkerhed har stort fokus på at få nedbragt fejl med medicin og er bl.a. en del af programmet Medicin uden Skade. Vi arbejder løbende med risikosituationslægemidler, og vi kan se, der er brug for forskellige tiltag på området. Filmene giver på en nem måde social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker viden om patientsikkerhed og problemstillinger ved risikosituationslægemidler," siger overlæge og enhedschef Lena Graversen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Utilsigtede hændelser giver viden om medicineringsfejl

Data fra rapporteringen af utilsigtede hændelser (UTH’er) viser, at der især sker medicinfejl med syv typer af lægemidler. Disse lægemidler kalder vi risikosituationslægemidler.

En brugerundersøgelse fra opslagsværket Medicin.dk viser, at 38 procent af de adspurgte sundhedspersoner ikke havde hørt, at nogle lægemidler oftere er involveret i alvorlige medicinfejl end andre. 20 procent af de adspurgte, som vidste, at der er syv lægemiddelgrupper, der er overrepræsenteret i alvorlige medicineringsfejl, svarede forkert på, hvilke lægemiddelgrupper der er tale om.

Se filmene, og find flere læringsmaterialer om de syv risikosituationslægemidler

De syv grupper af risikosituationslægemidler er:

  • Insulin
  • Blodfortyndende medicin
  • Opioider
  • Methotrexat
  • Kalium
  • Gentamicin
  • Digoxin