Barn på 13 måneder smittet med mæslinger

22-03-2019

Et 13 måneder gammelt barn fra Roskildeområdet er smittet med mæslinger. Barnet har blandt andet opholdt sig på børneafdelingen på Sjællands Universitetshospital Roskilde.

Et 13 måneder gammelt barn i Roskildeområdet er konstateret smittet med mæslinger.

Barnet har været indlagt på Sjællands Universitetshospital Roskilde, som efterfølgende konstaterede smitten. Styrelsen for Patientsikkerhed er i tæt kontakt med hospitalet, der har sikret, at personer, der har opholdt sig på hospitalets børneafdeling i tidsrummet 12. marts kl. 21.30 til 13. marts kl. 10.15 og kan have været udsat for mæslingesmitte, har fået information om, hvordan de skal forholde sig.

"Styrelsen for Patientsikkerhed foretager altid smitteopsporing ved mæslingetilfælde og sikrer information og rådgivning for at begrænse smitten," siger Jeppe Nørgaard Rasmussen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed. "Personer, der har opholdt sig på Sjællands Universitetshospital Roskilde i det pågældende tidsrum, og som kan have været udsat for mæslingesmitte, har fået besked. Så har man opholdt sig på hospitalet i Roskilde, og er man ikke blevet kontaktet vedrørende mæslinger, behøver man ikke være bekymret."

Mæslinger er en meget smitsom sygdom, som både kan ramme børn og voksne. I sjældne tilfælde kan sygdommen give alvorlige komplikationer såsom lungebetændelse eller hjernebetændelse.

"Har man symptomer på mæslinger, og er man ikke vaccineret eller har haft sygdommen, skal man ringe til sin læge. Man skal ikke møde op uanmeldt, da mæslinger er meget smitsomt, og man dermed risikerer at smitte andre i venteværelset," siger Jeppe Nørgaard Rasmussen. "Hvis man ikke er vaccineret eller har haft sygdommen, kan man blive vaccineret i op til tre døgn, efter man er smittet. Man kan få behandling med antistoffer i op til seks døgn efter smittetidspunktet. Så har man været udsat for smitte indenfor 6 døgn, kan man få forebyggende behandling, der kan hindre, at man udvikler mæslinger".

Styrelsen for Patientsikkerhed har ligeledes udsendt information til barnets daginstitution samt til forældre til børn på et babysvømmehold.

Tilfældet giver ikke anledning til, at Sundhedsstyrelsen ændrer sine anbefalinger om vaccination tidligere end 15-månedersalderen, hvor MFR-vaccinen gives i det danske børnevaccinationsprogram. Dette skyldes, at mæslinger på trods af de seneste enkelte tilfælde stadig er en sjælden sygdom i Danmark, og at risikoen for at blive smittet generelt er lille.