Ny film skal sætte fokus på antipsykotisk medicin til demensramte

23-05-2019

1 ud af 5 demensramte får antipsykotisk medicin – også selvom medicinen nogle gange er unødvendig. I en ny film sætter Styrelsen for Patientsikkerhed fokus på, hvordan pårørende kan være med til at sænke forbruget af antipsykotisk medicin.

I en ny film sætter Styrelsen for Patientsikkerhed sammen med Alzheimerforeningen og DemensKoordinatorer i Danmark fokus på, at hver femte borger med demenssygdom får antipsykotisk medicin, selvom medicinen nogle gange er unødvendig og ofte skader mere, end den gavner.

"Den nye film til pårørende er en del af vores indsats for at nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til demensramte. Formålet med filmen er at gøre de pårørende opmærksomme på, at antipsykotisk medicin nogle gange er unødvendig, og at den oftest bør gives i en begrænset periode," siger Lena Graversen, overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Selv kortvarig behandling med antipsykotisk medicin kan give bivirkninger, der kan være særligt alvorlige for personer med demens. Derfor kan alternativer som omsorg og pleje eller anden medicin ofte være en bedre behandling, når en person med demens ændrer adfærd.

Lena Graversen understreger, at der er tilfælde, hvor den antipsykotiske medicin kan hjælpe og være nødvendig – eksempelvis når en person med demens pludselig ændrer adfærd og bliver aggressiv eller får hallucinationer og vrangforestillinger. Styrelsen for Patientsikkerhed udgav i starten af året en film om antipsykotisk medicin henvendt til læger, da det er vigtigt, at medicinen anvendes korrekt.

De pårørende har en vigtig rolle

Alzheimerforeningen og Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer til, at man som pårørende til f.eks. en demensramt ægtefælle eller forælder hjælper plejepersonale og lægen med at finde ud af, hvorfor den demensramte ændrer adfærd.

"De pårørende spiller en enormt vigtig rolle, fordi det er dem, der kender den demensramte bedst. De kan derfor hjælpe plejepersonale og læger med vigtig information om adfærdsændringer og på den måde bidrage til, at færre demensramte får unødvendig antipsykotisk medicin. Min oplevelse fra demenslinjen er, at rigtig mange pårørende meget gerne vil hjælpe, og derfor er det også vigtigt, at plejepersonalet og lægen lytter til dem", siger Else Hansen, demensfaglig rådgiver i Alzheimerforeningen.

Om filmen

Filmen kan ses på www.stps.dk/demens, hvor pårørende også kan finde information om, hvordan de kan komme i kontakt med en kommunal demenskoordinator.

Filmen er lavet af Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med bl.a. Alzheimerforeningen og DemensKoordinatorer i Danmark og lanceres på DemensDagene, der afholdes den 23.-24. maj i Tivoli Congress Center i København. Filmen er en del af den nationale demenshandlingsplan.

Filmen til læger kan ses på /da/nyheder/2019/ny-film-saetter-fokus-paa-at-nedbringe-forbruget-af-antipsykotisk-medicin-til-aeldre-med-demens/