Mæslinger i Nordsjælland

12-02-2019

En voksen person er konstateret smittet med mæslinger i Nordsjælland.

En person i Nordsjælland er smittet med mæslinger og er indlagt i isolation.

Patienten har inden da opholdt sig i et venteværelse hos egen læge med andre patienter. Mæslinger er meget smitsomt, og Styrelsen for Patientsikkerhed sikrer i samarbejde med den pågældende læge, at personer, der har siddet i venteværelse med den smittede, bliver kontaktet og får tilbud om relevant behandling.

Den smittede er en voksen person, der ikke har fået vaccinen og heller ikke har haft mæslinger som barn.

"Mæslinger er først indført i børnevaccinationsprogrammet i 1987. Derfor er en stor andel af befolkningen født før det tidspunkt ikke vaccineret mod mæslinger. De fleste af dem har haft sygdommen, men de, der ikke har, kan risikere at blive smittet," forklarer overlæge Hanne Borch-Christensen.

Hun peger på, at man i så fald har mulighed for at blive vaccineret gratis:

"Både børn og voksne kan blive meget syge af mæslinger. Fra 1. april 2018 har det været gratis for alle at blive vaccineret mod mæslinger, og man kan få vaccinen hos egen læge. Så for voksne, der ikke har haft sygdommen, er det en rigtig god ide at få vaccinen," siger Hanne Borch-Christensen og peger på, at mæslinger kan få alvorlige følger:

"Bliver man syg af mæslinger kan man risikere alvorlige komplikationer såsom mellemørebetændelse, lungebetændelse eller hjernehindebetændelse," siger hun.

Har man symptomer på mæslinger, og er man ikke vaccineret eller har haft sygdommen, skal man ringe til sin læge. Man skal ikke møde op uanmeldt, da mæslinger er meget smitsomt, og man dermed risikerer at smitte andre i venteværelset.

I den pågældende sag får alle, der har siddet i venteværelset i samme tidsrum som den mæslingeramte patient, direkte besked.

"Alle, der har været i venteværelset samtidig med den smittede person, vil blive kontaktet af deres læge. Så hvis man ikke får en henvendelse, skal man ikke være bekymret," siger Hanne Borch-Christensen.

Læs mere om mæslinger hos Statens Serum Institut