Væv og celler

Del sidens indhold med andre

Væv og celler er et felt inden for lægevidenskaben, som er i stærk vækst. Flere og bedre behandlingsmuligheder for barnløshed samt for en række sygdomme er resultatet af brugen af humane væv og celler.

Humane væv og celler bliver blandt andet brugt af: 

  • gynækologer, der oprenser sædceller i forbindelse med inseminationer
  • fertilitetsklinikker, der laver IVF-behandlinger
  • knoglebanker, der opbevarer knogler
  • virksomheder, der opbevarer stamceller fra navlestrengsblod
  • kommercielle virksomheder, der forarbejder chondrocytter til at behandle bruskskader med.  

Tilladelse til at håndtere væv og celler

Alle vævscentre skal have en tilladelse fra os for at kunne håndtere humane væv og celler til brug på mennesker. Du finder blanketter til at ansøge om tilladelse på siden: Tilladelse til at håndtere humane væv og celler.

Ansøgningsgebyr

Pr. 1. januar 2021 er ansøgningsgebyret for en vævcentertilladelse 24.809 kr. for vævscentre og 723 kr. for vævscentre, der alene udfører insemination og i denne forbindelse alene foretager forarbejdning ved swim-up metoden.

Indberet bivirkninger og uønskede hændelser

På siden Bivirkninger og uønskede hændelser kan du indberette evt. bivirkninger eller uønskede hændelser der opstår i forbindelse med anvendelse eller håndtering af væv og celler.

Vi kontrollerer og overvåger

Vi stiller krav til kvaliteten og sikkerheden af de humane væv og celler, der bliver brugt i Danmark. Vi kontrollerer regelmæssigt alle danske vævscentre for at sikre, at de lever op til kravene i lovgivningen.

Kontrolgebyr

Pr. 1. januar 2021 er kontrolgebyret 22.527 kr. for vævscentre og 723 kr. for vævscentre, der alene udfører insemination og i denne forbindelse alene foretager forarbejdning ved swim-up metoden.

Relaterede links