×

Smitsomme sygdomme hos børn

Opdateret 22. december 2015

Langt de fleste smitsomme sygdomme hos børn er ikke alvorlige, men meget hyppige, som f.eks. mange luftvejsinfektioner og maveinfektioner. 

Det er ofte nødvendigt med konkret vejledning om, hvordan syge børn skal håndteres i daginstitutioner og skoler. For at undgå smitte er det vigtigste, at syge børn skal blive hjemme.

Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor udgivet en vejledning, der henvender sig til daginstitutioner, skoler og forældre. Den skal informere om de bestemmelser, der gælder disse steder, når der optræder smitsomme sygdomme.

Vejledningen omfatter alt fra hepatitis, influenza, kighoste til børneorm, mellemørebetændelse og lus.

Vejledningen "Smitsomme sygdomme hos børn og unge - vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v." kan bestilles hos Komiteen for Sundhedsoplysning på tlf. 35 26 54 00, kan downloades elektronisk her fra siden eller via www.sundhedsoplysning.dk.

De sygdomme, som indgår i det danske børnevaccinationsprogram, er beskrevet her: børnevaccinationsprogrammet.

Hvad angår hygiejniske forhold i forbindelse med smitsomme sygdomme i daginstitutioner, se: Hygiejne i daginstitutioner

Vejledning

Smitsomme sygdomme hos børn og unge

Love og regler

Bekendtgørelse om forholdsregler mod smitsomme sygdomme i skoler og daginstitutioner for børn og unge nr. 1515 af 13.12.2007

Supplerende materiale vedrørende smitsomme sygdomme hos børn

I forbindelse med udgivelsen af den reviderede udgave af Smitsomme sygdomme hos børn og unge, er der udarbejdet informationsskrivelser om de enkelte sygdomme, der kan benyttes i tilfælde af sygdom. Skrivelserne giver information til forældrene om den enkelte sygdom, og hvad der er af muligheder for at forebygge yderligere smitte. Skrivelserne kan printes ud og hænges op. Find de enkelte skrivelser her.