Seks gode råd til skiferien

Del sidens indhold med andre

9. februar 2018

Hvis du skal på skiferie, bør du få styr på dine forsikringer - ellers kan sygdom blive en dyr fornøjelse. Følg disse gode råd, hvis du vil undgå en ekstraregning.

Det er vigtigt at have styr på forsikringen, inden du tager på skiferie. Der er nemlig flere faldgruber, som kan ende med at gøre rejsen dyrere, end du regnede med. I Styrelsen for Patientsikkerheds kontor for International Sygesikring arbejder specialkonsulent Elisabeth Kjøller, og hun har nogle gode råd til dig, der gerne vil undgå en ekstraregning ved sygdom eller skader på ferien.

"Først og fremmest bør man altid huske sit blå EU-sygesikringskort, når man rejser i Europa, altså EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Det blå kort er dit bevis for, at du har ret til nødvendig sygehjælp, hvis du bliver syg på ferien, og det er vigtigt, at du har det med dig, da sundhedspersonalet kan forlange at se det fysisk", siger Elisabeth.

Har man ikke det blå EU-sygesikringskort, kan man bestille det på borger.dk. Man får tilsendt et midlertidigt erstatningsbevis med Digital Post, som man kan printe og tage med, hvis kortet ikke når frem inden ferien.

Pas på private sygehuse og privatklinikker

Hvis du kommer til skade, er det også en god idé at holde øje med, om du kommer ind på et offentligt eller et privat sygehus. På et privat behandlingssted kan du risikere selv at skulle betale for behandling, medicin og transport. Det blå kort dækker kun sygehjælp, der er en del af det offentlige sundhedsvæsen i det land, hvor du er på ferie.

"Private klinikker har det med at slå sig ned i nærheden af ferieområder. De lever af, at de ligger tæt op og ned af et skisportssted, hvor folk ofte kommer til skade. Og på private klinikker dækker det blå kort som regel ikke", siger Elisabeth Kjøller.

Ender du alligevel på et privat sygehus, skal du huske at gemme alle kvitteringer, recepter, henvisninger og andre relevante papirer. Så kan du nemlig søge refusion hos din region, når du kommer hjem til Danmark.

Privat forsikring kan anbefales

Elisabeth Kjøller anbefaler desuden at tegne en privat rejseforsikring, inden du tager på skiferie. Forsikringer dækker forskelligt, så det er vigtigt at se i betingelserne, hvordan man bliver dækket, men overordnet set kan en privat rejseforsikring dække dét, som det blå EU-sygesikringskort ikke dækker.

"Det blå kort dækker ikke egenbetaling, og det blå kort dækker heller ikke, hvis man bliver nødt til at få hjemtransport til Danmark, fordi man er blevet syg. Det kan man til gengæld få dækket af en privat rejseforsikring", siger Elisabeth Kjøller.

Sundhedssystemer kan desuden være meget forskellige - dét, der er gratis i Danmark, er ikke nødvendigvis gratis i andre lande. Det allervigtigste råd fra Elisabeth Kjøller er derfor, at man sætter sig ind i, hvordan man er dækket i det land, man rejser til.

Information om det blå EU-sygesikringskort

Du kan enten gå ind på siden Det blå EU-sygesikringskort eller hente EU-Kommissionens app, der hedder Europæiske Sygesikringskort, til din mobil og undersøge, hvad det blå EU-sygesikringskort rent faktisk dækker i de forskellige lande. Du kan også se niveauet for egenbetaling i landet og ofte også få oplysning om, hvilke læger, klinikker, sygehuse m.fl., der tager imod det blå kort.

  • Husk dit blå sygesikringskort, når du er på ferie.

  • Husk at sikre dig, at sygesikringskortet er gyldigt.

  • Husk at sikre dig, at du ved tilfælde af sygdom bliver behandlet på et offentligt behandlingssted.

  • Gem alle kvitteringer, recepter, henvisninger og dokumentation til en eventuel refusion.

  • Det anbefales, at du tegner en privat rejseforsikring.

  • Tjek, hvordan du er dækket med det blå kort i det land, du rejser til.