×

Læger får nyt arbejdsredskab til at vurdere, om patienter fortsat er egnet til at køre bil

2. august 2017

Med nye regler omkring helbred og kørekort skal ældre borgere ikke længere til et obligatorisk lægetjek, når de fylder 75 år. Derfor skal lægerne fremover have større fokus på at rådgive ældre om fortsat bilkørsel, når de møder dem i hverdagen i klinikken.

Til den opgave har Styrelsen for Patientsikkerhed netop udgivet en ny vejledning om helbredskrav til kørekort, så det bliver lettere at finde hjælp til at vurdere, hvornår en sygdom eller en behandling med lægemidler har betydning for førerevnen, og om der er særlige regler på området.

"Det kan være svært som læge at vurdere, hvornår en borger ikke længere er i stand til at køre bil, og der er mange regler på området. Derfor har vi udviklet vejledningen, så de får et praktisk arbejdsredskab i deres hverdag," siger Henrik L. Hansen, kontorchef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

De nye regler betyder også, at kørekort til almindelig bil fremover skal fornys administrativt hvert 15. år samtidig med, at det obligatoriske alderstjek altså forsvinder.

I stedet er det op til lægen løbende at vurdere, om en borger – ung som ældre – er egnet til at køre bil eller andet køretøj, når de alligevel er til læge. 

"I nogle tilfælde vil der også være behov for, at lægerne giver et lægeligt kørselsforbud, hvis patienterne på grund af sygdom, svækkelse eller brug af visse lægemidler udgør en fare for trafiksikkerheden," forklarer Henrik L. Hansen.