Antibiotika: Mulig fejl ved allergi-test

Del sidens indhold med andre

22. december 2017

Hvis du er blevet testet for allergi mod antibiotika i perioden 1. maj 2017 frem til den 21. december 2017 og har fået at vide, at du kan tåle ampicillin og amoxicillin, så skal du kontakte din læge, da det svar du har fået, kan være forkert.

Hvis du er blevet testet for antibiotika-allergi i perioden 1. maj 2017 frem til den 21. december 2017 og har fået at vide, at du kan tåle ampicillin og amoxicillin, så er det vigtigt, at du kontakter din læge, da det svar du har fået, kan være forkert, og du muligvis skal testes på ny.

Hvis du skal have antibiotika, er det vigtigt at informere den læge eller sygeplejerske, der behandler dig, om at du kan være allergisk, selv om du er testet negativ. Hvis du er blevet undersøgt, og har fået at vide, at du er allergisk overfor ampicillin og amoxicillin, så skal du ikke kontakte egen læge, da du kan stole på resultatet.

Til sundhedsfagligt personale på sygehuse, lægepraksis og lægevagt

Læger og sygeplejesker skal i forbindelse med behandling af patienter med ampicillin og amoxicillin være opmærksom på, at patienten på trods af negativ allergiudredning kan være allergisk overfor disse lægemidler. Årsagen er, at en leverandør af reagenser til analyse af eventuel allergi mod antibiotika har tilbagetrukket ampicillin- og amoxicillin-reagenserne, da der er risiko for falske lave værdier af de specifikke IgE’er for ampicillin og amoxicillin, således at testens udfald fejlagtigt kan fremstå negativt (falsk-negativ).

De pågældende reagenser har været i brug på flere regionale laboratorier i hele Danmark. 

Vi forventer, at regionerne kontakter rekvirenterne af analyserne og oplyser dem om muligheden for fejlbehæftede resultater.

Se sikkerhedsmeddelelse på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

Antibiotika er en samlet betegnelse for medicin, som eksempelvis pencillin til behandling af betændelsestilstande forårsaget af bakterier og vira (virus).

Ved allergisk reaktion mod antibiotika kan ses forskellige reaktioner som udslæt, vejrtrækningsproblemer og i sjældne tilfælde såkaldt anafylaktisk shock.