×

Husk det blå sygesikringskort - og brug det

21. juni 2016

En del danskere ender med selv at lægge ud for lægehjælp under en ferie i et EU/EØS-land eller Schweiz. En hyppig årsag er, at det blå sygesikringskort er blevet glemt derhjemme. I mange tilfælde kan noget af udlægget refunderes af Styrelsen for Patientsikkerhed, men det kan tage tid, og det er ikke altid, at man har ret til at få alle pengene tilbage.

De fleste klarer udgiften for lægehjælp med det blå sygesikringskort, og samlet bliver omkring 80 procent af alle tilskud afregnet direkte via det system, som det blå sygesikringskort er en del af. Alligevel ender op mod 20 procent af alle turister, der har haft brug for læge i udlandet, med selv at lægge ud.

En hyppig grund til at stå med en lægeregning er, at man ikke har et blåt sygesikringskort eller har ladet det blive hjemme. Yderligere hænder det ofte at større feriecentre henviser deres gæster til private læger, der forventer kontant betaling. Det er vores erfaring, at især turister i Grækenland og Spanien risikerer at ende med regninger, som de må søge refusion for.

I mange tilfælde kan man få noget af udlægget refunderet ved at henvende sig til Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er dog ikke altid, at man har ret til at få alle pengene tilbage, og eftersom styrelsen er forpligtet til at indhente oplysninger hjem fra det land, hvor behandlingen fandt sted, på hver eneste sag, kan det ofte tage 4-5 måneder eller længere, før man får sine udgifter (helt eller delvist) refunderet.

For at undgå det, kan du med fordel:

  • tjekke om dit blå kort er gyldigt og sørge for at tage det med på turen.
  • vælge en læge eller et hospital, der er tilknyttet det offentlige sundhedsvæsen, da private behandlingssteder ikke er dækket af det blå kort.
  • insistere på at bruge kortet, også når lægen eller hospitalet mener, man selv skal betale.

Hvad dækker det blå sygesikringskort?

Det er vigtigt at være klar over, at det blå sygesikringskort kun dækker en rejsende dansker på samme niveau som en borger i det land, man besøger. En østriger, der brækker benet på en skibakke, skal selv betale for at blive fragtet ned i en banan, hvis han eller hun ikke har en særlig forsikring – så det skal man også regne med som dansk turist. Så alt efter ferieform og rejsemål bør du overveje, om du har behov for en supplerende rejseforsikring.

Det er også vigtigt at være klar over, at det blå kort ikke dækker hjemtransport. Så hvis du tegner en rejsesygeforsikring, så tjek om den indeholder dækning af hjemtransport.

Glemt sygesikringskort

Hvis du har glemt dit blå sygesikringskort og står overfor en indlæggelse, kan du kontakte Udbetaling Danmark og bede om at få tilsendt en såkaldt erstatningsattest for EU-sygesikringskortet. På den måde kan du slippe for at betale for hospitalsregningen, bortset fra en eventuel egenbetaling.

Læs om hvordan du søger refusion.

Læs mere om det blå EU-sygesikringskort.