Forskellige udløbsdatoer på komponenter i en vaccine

Del sidens indhold med andre

Lægemiddelstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed har fået henvendelser, som drejer sig om, at der er forskellige holdbarhedsdatoer på henholdsvis pulver og solvent i en vaccine.

Lægemiddelstyrelsen meddeler, at der godt må være forskellige holdbarhedsdatoer på delkomponenterne i en sampakning. Der er derfor krav om, at den ydre emballage skal være mærket med den tidligste holdbarhedsdato.

Der har været tilfælde, hvor børn er blevet vaccineret med en vaccine, hvor den ene komponent har været for gammel. Det er derfor vigtigt, at kontrollere begge komponenters udløbsdato ved 2-komponents-vacciner.

Case

Et barn kom til lægen for at blive vaccineret med DiteKiPol/Act-Hib. Kort tid efter opdagede lægen, at barnet havde fået en vaccine, som var udløbet. Lægen havde i første omgang overset, at holdbarhedsdatoen for den ene vaccinekomponent var overskredet. Hætteglasset med pulver var udløbet i august 2018, mens injektionssprøjten med solvens havde udløbsdato i januar 2019. På den ydre emballage var holdbarhedsdatoen angivet til august 2018.

Vaccinen blev givet i en periode fra 1. september 2018 til 15. september 2018. De patienter, som havde fået vaccinen i denne periode, måtte derfor indkaldes til en ny vaccination.