Specialiseret behandling på ferien

Del sidens indhold med andre

Når du har en eksisterende eller kronisk sygdom, som kræver behandling, fx ilt, dialyse eller kemoterapi, kan du under et ferieophold få adgang til den nødvendige behandling i et EU-land, EØS-land, Schweiz eller Storbritannien. Dit blå EU-sygesikringskort er din dokumentation. Inden du tager afsted, skal du tage kontakt til sundhedsvæsenet i det land, du vil rejse til, for at lave en aftale om, hvilken behandling du kan få. Du skal også aftale, hvor du kan få den.

Aftal behandling med landets sundhedsvæsen

Hvis du har en sygdom, som kræver behandling, og du kun kan få denne behandling på en specialiseret medicinsk afdeling, har du med dit EU-sygesikringskort adgang til at få behandling under et midlertidigt ophold i et andet EU-/EØS-land, Schweiz eller Storbritannien. Du har ret til at få behandling på samme vilkår som landets borgere inden for det offentlige sundhedsvæsen.

Det er dog et krav, at du laver en aftale med behandlingsstedet forud for din rejse. EU-sygesikringskortet dækker de offentlige udgifter til din behandling, medmindre du rejser med det formål at købe behandlingen i udlandet. 

Du kan fx have brug for

  • iltbehandling
  • dialyse
  • særlig astma behandling
  • ekkokardiografi pga. en kronisk autoimmun sygdom 
  • kemoterapi 

Listen er ikke udtømmende. 

Formålet med din rejse må ikke være behandlingen

Det blå kort dækker ikke, hvis du rejser med det formål at få behandling for din sygdom i et andet EU-/EØS-land, Schweiz eller Storbritannien. I så fald vil din behandling blive anset som planlagt, og du kan ikke bruge det blå kort. Du skal selv betale for planlagt behandling, og der gælder særlige regler for, hvordan du kan få tilskud til den. 

Aftal behandling, inden du rejser

Aftal behandlingen i god tid inden din rejse. Så er du sikker på, at behandlingen er til rådighed, og du kan på forhånd finde ud af, om der er særlige vilkår, du skal være opmærksom på. Fx skal du i nogle tilfælde have en henvisning fra en læge. Når du kontakter behandlingsstedet, kan du samtidig få oplyst, om der er en vis egenbetaling for behandlingen.

Giv også dit sædvanlige behandlingssted besked om din rejse. I nogle tilfælde kan de hjælpe dig med praktiske råd og vejledning i forhold til behandlingen i det land, du vil rejse til. 

Vejledning om din ret til specialiseret behandling

Vi kan vejlede dig om din ret til behandling under et midlertidigt ophold uden for Danmark, og vi kan også hjælpe dig med at få behandlingen dækket af det blå kort. Hvis du oplever, at et behandlingssted anser din behandling for planlagt behandling, der kræver en forudgående tilladelse, kan du kontakte os og få hjælp. 

Kontakt os på: 72 26 94 90

Medicin med på rejsen

Hvis du rejser til visse EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, og har behov for at have medicin med, bør du undersøge, hvilke regler, der gælder for at indføre og have medicinen på dig i det land, du rejser til. I nogle tilfælde skal du have et pillepas (Schengen-attest) med om medicinen, som dokumenterer, at det er til dit eget brug Du kan få nærmere oplysning om dette på apoteket.