Specialiseret behandling på ferien

Del sidens indhold med andre

Selvom du har en (kronisk) sygdom, som kræver behandling (fx ilt, dialyse eller kemoterapi), kan du godt rejse på fx ferie i et EU-land, i Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Det blå EU-sygesikringskort sikrer dig ret til at få nødvendig behandling for din sygdom i det offentlige sundhedsvæsen i det land, du opholder dig i. Du har dog kun ret til behandling på samme vilkår som landets borgere. Inden du tager afsted, skal du tage kontakt til sundhedsvæsenet i det pågældende land, for at lave en aftale om, hvilken behandling du kan få. Du skal også aftale, hvor du kan få den.

Aftal behandling med landets sundhedsvæsen

Hvis du har en sygdom, som kræver behandling, og du kun kan få denne behandling på en specialiseret medicinsk afdeling, kan du stadig godt rejse. Hvis du rejser til et andet EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, har du ret til at få den behandling, som din sygdom kræver. 

Det er et krav, at du laver en aftale med behandlingsstedet forud for din rejse. Det blå EU-sygesikringskort dækker din behandling, med mindre du rejser med det formål at købe behandlingen i udlandet. 

Du kan fx have brug for

  • iltbehandling
  • dialyse
  • særlig astma behandling
  • ekkokardiografi pga. en kronisk autoimmun sygdom 
  • kemoterapi 

Listen er ikke udtømmende. 

Formålet med din rejse må ikke være behandlingen

Det blå kort dækker ikke, hvis du rejser med det formål at få behandling for din sygdom i et andet land i EU, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. I så fald vil din behandling blive anset som planlagt, og du kan ikke bruge det blå kort. Du skal selv betale for planlagt behandling, og der gælder særlige regler for, hvordan du kan få tilskud til den. 

Aftal behandling, inden du rejser

Aftal behandlingen i god tid inden din rejse. Så er du sikker på, at behandlingen er til rådighed, og du kan på forhånd finde ud af, om der er særlige vilkår, du skal være opmærksom på. Fx skal du i nogle tilfælde have en henvisning fra en læge. Når du kontakter behandlingsstedet, kan du samtidig få oplyst, om der er en vis egenbetaling for behandlingen.

Giv også dit sædvanlige behandlingssted besked om din rejse. I nogle tilfælde kan de hjælpe dig med praktiske råd og vejledning i forhold til behandlingen i det land, du vil rejse til. 

Rådgivning om din ret til specialiseret behandling

Vi kan rådgive dig om din ret til behandling under et midlertidigt ophold uden for Danmark, og vi kan også hjælpe dig med at få behandlingen dækket af det blå kort. Hvis du oplever, at et behandlingssted anser din behandling for planlagt behandling, der kræver en forudgående tilladelse, kan du kontakte os og få hjælp. 

Kontakt os på: 72 26 94 90

Medicin med på rejse

Hvis du rejser til et andet EU-land eller til Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, mens du er i behandling for en sygdom i det danske sundhedsvæsen, må du gerne medbringe din medicin. Du bør muligvis have en attest på engelsk, som bevidner, at medicinen er til dit eget brug, og hvorfor du har den med. Du kan få nærmere oplysning om dette på dit apotek.