×

Sådan foregår donation

Opdateret 28. november 2016

Hør hvordan en donation foregår

Før du kan blive doner

En prøve, en skanning og en test

  • Du vil få taget en blodprøve, der kan hjælpe med at vurdere din ægreserve. Det er vigtigt at kende niveauet, så lægen kan dosere den hormonbehandling, du skal have.
  • På din 3. cyklusdag scanner en læge din livmoder og æggestokke. Det foregår på den fertilitetsklinik, du har valgt at kontakte.
  • Samme dag bliver du testet for leverbetændelse (hepatitis B og C), HIV og syfilis.

Få råd på en fertilitetsklinik

Hormonbehandling

Mild hormonbehandling i 5-12 dage

Hvis alt ser fint ud ved ultralydsskanningen, starter du i en mild hormonbehandling. Normal udvikler kvinden ét modent æg per måned. Ved ægdonation stimuleres dannelsen af æg, så der i stedet for ét æg udvikles flere modne æg. Hormonbehandlingen kan foregå på forskellige måder. Hvilken form for behandling, du skal have, vurderes ud fra din alder, vægt og en ultralydsskanning af dine æggestokke. Når ægblærerne ved en efterfølgende ultralydsskanning viser sig at have den rette størrelse, skal du give dig selv en indsprøjtning med et ægløsende hormon.

Udtagning af æg

15 minutter på klinikken

Selve ægudtagningen sker ca.14 dage efter din første menstruationsdag. Lægen fører en tynd nål ind i æggestokken gennem skeden. Det sker samtidig med, at du bliver scannet. På den måde kan lægen se, hvor ægblærerne præcist ligger i æggestokken. De enkelte ægblærer tømmes for væske og suges forsigtigt ud af æggestokken. Det hele tager ca. 15 minutter.

Kontakt en fertilitetsklinik og hør mere

Er der ulemper og risici?

1. Hormonbehandlingen

Indsprøjtningerne stimulerer din egen hormondannelse. Du kan føle dig oppustet, få brystspænding og trykken i underlivet. En sjælden, men alvorlig komplikation er overstimulation af æggestokkene. For at undgå overstimulation gives en lav (mild) dosis hormonstimulerende medicin. Symptomerne på overstimulering er smerter i maven, kvalme og opkastning. Behandlingen er normalt afbrydelse af hormonbehandlingen, indlæggelse og væsketerapi. Denne sjældne komplikation undgås ved at følge udviklingen af ægblærerne med hyppige ultralydsskanninger.

2. Ægudtagningen

Stikket i skede-slimhinden gør, at du kan bløde lidt fra skeden umiddelbart efter ægudtagningen. I sjældne tilfælde kan der komme en blødning indvendigt omkring æggestokkene, som kan nødvendiggøre en kortvarig indlæggelse. Selvom ægudtagningen foregår sterilt, kan der i ganske få tilfælde opstå underlivsbetændelse omkring æggestokkene. Ved underlivsbetændelse får man smerter og feber, der behandles med antibiotika.

Giv liv