Ordination af medicin og dokumentation
Patientens læge har ansvaret for at vurdere, om patienten får den rigtige medicin og sikre, at alle aktuelle ordinationer fremgår af FMK (Det Fælles Medicinkort).
Lægen har desuden pligt til at meddele sin beslutning om ordinationen og indikationen skriftligt eller mundtligt til personalet. Ordinationen skal være tydelig. Personalet har pligt til at dokumentere lægens beslutning om ordination i den lokale journal. Personalet må ikke ændre i lægens ordination eller i lægens begrundelse (indikation) for, at patienten skal have medicinen. Hvis lægen ikke har oplyst indikationen, skal personalet kontakte lægen for at få oplysning om indikationen.
Hvis lægen mener, der er indikation for behandling med ikke-receptpligtig medicin, skal lægen også ordinere det i FMK.
Det Fælles Medicinkort – FMK
FMK er det system, hvor lægen ordinerer medicin. FMK indeholder oplysninger om alle elektroniske recepter og udleverede receptpligtige lægemidler. Oplysningerne opbevares i to år.
Vigtigt! Husk at...
- alle ordinationer i FMK skal overføres til den lokale medicinliste, som personalet skal bruge ved håndtering af medicinen.
- der skal være overensstemmelse mellem den medicin, lægen har ordineret i FMK, og den medicin, der fremgår af den lokale medicinliste.
Dokumentation af medicinordinationer
Al den medicin, som patienten får, skal skrives på en lokal medicinliste. Medicinlisten skal både omfatte receptpligtig medicin og naturlægemidler, kosttilskud og håndkøbsmedicin. Det gælder både dosisdispenseret medicin og medicin dispenseret af personalet samt medicin, som patienten selv eller pårørende administrerer.
Vigtigt! Husk at...
- dokumentere medicinordinationerne korrekt.
- 'datoen for ordination' er datoen for ordinationen af et præparat i en bestemt dosis. Hvis lægen ændrer dosis, skal lægen også ændre datoen.
- Ordinationsdatoen ændres ikke, hvis blot handelsnavnet ændres (generisk substitution).
- sikre, at det fulde, aktuelle handelsnavn på medicinen også er det handelsnavn, der fremgår af den lokale medicinliste, eventuelt sammen med det generiske navn (det aktive indholdsstof). Det generiske navn må ikke anvendes alene.
- der må kun være én aktuel medicinliste for hver patient.
- oplysninger på den lokale medicinliste må ikke rettes eller slettes, uden at den oprindelige version stadig er tilgængelig, så rettelser og ændringer er synlige. Medicinlisten er en del af journalen og skal opbevares i mindst fem år.
Lovgivning
- Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler
- Vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler
- Vejledning om udfærdigelse af instrukser
- Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed)
- Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.)
- Vejledning om behandling af voksne med antidepressive lægemidler
- Vejledning om sygeplejefaglige optegnelser
- Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år med psykotiske lidelser
- Bekendtgørelse om recepter og dosisdispensering af lægemidler
- Bekendtgørelse om håndtering af lægemidler på sygehusafdelinger og andre behandlende institutioner
- Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser
Relateret indhold
- Pjece: Korrekt håndtering af medicin
- Læs mere om dosisdispensering af lægemidler på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside
- Læs mere om journalføring
- Risikosituationer og risikosituationslægemidler
- Læs mere om medicingivning i skoler, dagtilbud m.v. på Sundhedsstyrelsens hjemmeside
- Læs mere om behandling af stofmisbrug på Sundhedsstyrelsens hjemmeside